Hirdetés
Mozarttal a gyorsabb gyógyulásért?

Mozarttal a gyorsabb gyógyulásért?

Dr. Conrad Claudius, a Harvardi Egyetem Orvosi Karának rezidense kollégáival nemrégen fejezett be egy vizsgálatot, amelyben azt találták, hogy az intenzív osztályon játszott Mozart - szonáták segítik az ott fekvő betegek felépülését.

Hirdetés
Hirdetés

A Massachusetts General Hospital intenzív osztályán fekvő súlyos állapotú, intubált betegek csoportjának egy órán át Mozart zongoradarabokból játszottak lassú részleteket, amikor azok teljesen éber állapotban voltak, és mind előtte, mind utána vizsgálták a betegek bizonyos hormonszintjeit, pulzusát és vérnyomását.

Eredményeik alapján a kontrollcsoporthoz képest a zenét hallgató betegeknek kevesebb nyugtatóra volt szükségük, stresszhormon-szintjük, pulzusuk és vérnyomásuk alacsonyabb volt, növekedésihormon-szintjük pedig magasabb.

Bár ezek a változások, úgy tűnik, egyértelműen pozitív hatással vannak a betegek felépülésére, Dr. Conrad szerint további vizsgálatokra van szükség olyan kérdések tisztázására, hogy a zene hogyan hat az osztályon dolgozó orvosokra, vagy hogy a kimutatott élettani változások csak kifejezetten Mozart zenéjére lépnek-e fel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend