Hirdetés
Molekulák felelősek a pikkelysömör kialakulásáért?

Molekulák felelősek a pikkelysömör kialakulásáért?

A svéd Karolinska Egyetem munkacsoportja olyan ún. mikro-RNS-molekulákat mutatott ki, amelyek fontos szerepet játszhatnak a gyulladásos bőrbetegségek, mint a pikkelysömör és az atópiás ekcéma kialakulásában.

Hirdetés
Hirdetés

A mikro-RNS-ek olyan kis RNS molekulák, amelyek a gének kifejeződését szabályozzák, ezáltal sok különböző fehérjére, így például a bőr és az immunsejtek sejtszintű mechanizmusaira is hatással vannak, és fontos szerepük van a betegségek kialakulásában. A mikro-RNS-eken alapuló kezelés a jövőben hatásosabb lehet, mint az egyedi fehérjéket megcélzó gyógyszerek alkalmazása.

"Reméljük, hogy a mikro-RNS-ek más gyakori idült gyulladásos betegség pl. arthritis (ízületi gyulladás) és bizonyos autoimmun betegségek szabályozásában is szignifikáns szerepet játszik" - mondja Pivarcsi Andor, aki Sonkoly Enikővel együtt szintén részt vesz a kutatócsoport munkájában.

A kutatási eredmények szerint a mikro-RNS a normál bőrhöz képest eltérő mintázatot mutat pikkelysömörben és megint mást atópiás ekcémában. Ezen molekulák egyike, a miR-203 különösen érdekes, mivel nagymértékben "túlszabályozott" pikkelysömörben, és csak a bőr hámsejtjeiben, a keratocitákban található.

Korábban még senki nem vizsgálta ennek a molekulacsoportnak a szerepét a gyulladásos betegségek kialakulásában. A pikkelysömör és az atópiás ekcéma a leggyakoribb idült gyulladásos bőrbetegség. Az intenzív kutatások ellenére a betegség mechanizmusa még nem kellően ismert, amely hátráltatja a hatásos gyógyszerek kifejlesztését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend