Hirdetés
Mit tesz velünk a húsevő baktérium?

Mit tesz velünk a húsevő baktérium?

Orvosi kifejezéssel ún. nekrotizáló szöveti fertőzés, mely ritka és igen súlyos baktérium-okozta fertőzést jelent. Károsítja a bőrt, az izomszövetet, és a mélyebben fekvő szöveti részeket egyaránt. A nekrotizálás szó maga arra utal, hogy valami – itt adott esetben a test szövetei – elhalnak a folyamat végén.

Hirdetés
Hirdetés

Mi okozhat ilyen fertőzést?

Számos baktérium okozhat ilyen mélybe hatoló szövetelhalást. Talán az egyik legismertebb ezek között a "húsevők" között a Streptococcus pyogenes. Az elhalást okozó fertőzés úgy jöhet létre, hogy a baktérium egy kisebb sérülésen, vagy (orvosi) bemetszést követően bekerül a szervezetbe. (Ez egyben azt is jelenti, hogy sajnálatos módon kórházi fertőzés is lehet.)

Mit tesz velünk a húsevő baktérium?

A baktérium gyors szaporodásnak indul, toxinokat, méreganyagokat bocsát ki, amelyek:

 • közvetlen szövetelhalást okoznak,
 • gátolják a szöveti keringést,
 • bomlástermékeket bocsátanak a szövetekbe, ami még jobban felgyorsítja a baktérium-szaporodást, és akár sokkos állapot kialakulásához vezethet.

Melyek a jellemző tünetek?

Az első jel a bőrön megjelenő kisebb, vöröses, fájdalmas folt, duzzanat. Ez viszonylag gyorsan átalakul igen fájdalmas bronz-bíborvörös színű folttá, mely gyorsan növekszik. A folt központja megfeketedik, elhal. A bőr megnyílik, váladékozik. A seb olyan gyorsan terjed, hogy órák alatt zajlik le mindez (!) Jellemző tünet lehet a fáradékonyság, rossz közérzet, láz, izzadás, hányinger, szédülés, általános gyengeség végül sokkos állapot. Kezelés nélkül gyorsan beáll a halál.

A szöveti nekrózis diagnózisa

Már a beteg megtekintése is jellegzetes lehet, a bőr és a szövetek állapota. A beteget gyakran a sebész a műtőben diagnosztizálja. Segíthetnek képalkotó módszerek, pl. CT-vizsgálat. Vérkép, szöveti (gyors) biopszia is pontosíthatja a diagnózist, mely baktérium okozta a súlyos fertőzést.

Kezelés

Erős (orvosi kifejezéssel élve "páncélszekrény") antibiotikumokkal történő kezelés, azonnal, és intravénás úton. Műtét is szükséges általában a fertőzött területek megnyitásához, és az elpusztult szövetek eltávolításához. Egyes esetekben segíthet még a betegnek adott, donortól származó immunglobulin (antitestek) beadása a fertőzés leküzdésére. Bőrszöveti graft (átültetett szövet) alkalmazása is szükséges lehet a fertőzés leküzdése után. Ha valamelyik végtag fertőződik, felmerülhet az amputáció szükségessége. Ha a kitenyészett baktérium anaerob (oxigén-kerülő), akkor alkalmazható a hiperbár oxigénterápia néven ismert kezelési eljárás is.

Prognózis, életkilátások

 • milyen a beteg általános állapota
 • milyen gyorsan történt a diagnózis
 • melyik baktérium/ok okozták a fertőzést
 • milyen gyorsan terjed a fertőzés
 • hatásosak-e az antibiotikumok

E betegség szövődménye, késői következménye a nagykiterjedésű hegképződés, deformitások kialakulása. Magas a halálozási arány, még a nagyon erős antibiotikumokkal végzett agresszív kezelés ellenére is. A kezeletlen fertőzés gyorsan terjed, a beteg meghal.

A szöveti nekrózis szövődményei

 • A fertőzés helyi terjedése, előrehaladó szövetkárosodás
 • Szervekbe terjed a fertőzés, vérmérgezés (szepszis) és sokk alakulhat ki
 • Hegképződés, deformálódás
 • Végtagok funkcióvesztése, működéskiesés
 • Halálozás

Forrás: Egészségkalauz

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend