Hirdetés
Mit tesz az alkohol?

Mit tesz az alkohol?

A családi ünnepek, esküvők és nyáresti bulik nehezen elképzelhetők anélkül, hogy meginnánk egy-két pohárkával. Ez önmagában nem is baj, hiszen köztudott, hogy az alkohol oldottabbá tesz és ünnepibbé varázsolja a pillanatot. Ám a jó hangulatot ne csupán az alkoholtól várjuk! Ha van kedvünk, koccintsunk, de tartsuk meg a mértéket!

Hirdetés
Hirdetés

Az etilalkohol színtelen, kellemes illatú, égető ízű, illékony és gyúlékony folyadék, amely a cukortartalmú növényi és állati nedveknek az élesztőgombák okozta erjedésekor keletkezik. Jó tudni, hogy az alkohol hizlal! Ugyanis nagy a kalóriatartalma: 1 grammja 7,1 kcal energiát ad a szervezetnek. (Összehasonlításul, a fő tápanyagok jellemzői: 1 g fehérjéből és 1 g szénhidrátból 4,1 kcal, 1 g zsiradékból 9,3 kcal energia szabadul fel a szervezetben.)

Az alkohol már a száj nyálkahártyáján keresztül elkezd felszívódni, majd a gyomor és a vékonybél falán keresztül kerül a véráramba. Eloszlik a testfolyadékokban, bekerül az agyba, sőt a méhlepényen keresztül a magzathoz is eljut! Az alkohol lebontása alapvetően a májban történik.

Azonnal hat

Az alkohol azonnal hat. Fogyasztása során növekedhet, de le is csökkenhet a szív ritmusa, kitágulnak a bőrben lévő hajszálerek, csökken a testhőmérséklet, fokozódik az étvágy, romlik a mozgáskoordináció, növekszik a reakcióidő. Erőteljes vízhajtó hatása befolyásolja a szervezet ásványianyag-háztartását.

Ma már azonban egyre több szó esik az alkohol jótékony hatásáról is, már ami a vörösbort illeti. A vörösborban nagy mennyiségben megtalálhatóak az antioxidánsok egy csoportját képező polifenolok. Ezek megakadályozzák a koleszterin lerakódását az érfalakon. Fontos tudnunk, hogy a polifenolok jelenléte nem az alkoholnak, hanem a kékszőlőnek köszönhető, tehát a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében nem általában alkoholos italt, hanem vörösbort érdemes fogyasztanunk.

Mit tesz az alkohol?

Nagy mennyiségben az alkohol ittas állapotot, zavarodottságot, botladozó beszédet, torzult látást eredményez. Még több pohár légzési nehézségeket, általános érzéketlenséget és eszméletvesztést okoz, szélsőséges esetekben pedig légzésbénulásból vagy keringési zavarból eredő halált. Ami a pszichikai következményeket illeti, az alkohol a központi idegrendszerben fejti ki a hatását, ahol gátolja az idegrendszeri folyamatokat, például az információáramlást.

Mennyi nem árt?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határa húsz éven felüli felnőtteknél negyven gramm tiszta szesz: ez egy adag whiskynek, két pohár bornak vagy másfél üveg sörnek felel meg. A legújabb ajánlások azonban még szigorúbbak: ezek szerint férfiaknak naponta maximum 20, nőknek maximum 10 gramm alkohol elfogyasztása ajánlott. Ez férfiak esetében 4 dl sört, 2 dl bort vagy 4 cl égetett szeszesitalt, nők esetében ennek a felét jelenti.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend