Hirdetés
Mit jelent az influenza?

Mit jelent az influenza?

Az influenzát nehéz elkerülni. Minden évben felbukkan, és már néhány szürke, nyálkás nap is elegendő ahhoz, hogy elinduljon egy influenzajárvány. A kór terjedése világméreteket is ölthet, és ezer esetből egynél akár halált is okozhat. Szakértőnk dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész.

Hirdetés
Hirdetés

Az influenza elnevezés olasz, szó szerinti jelentése pedig hatás, befolyás. A tizennyolcadik századi olasz orvosok ugyanis megfigyelték, hogy a betegség főleg a hideg évszakban jelentkezik, tehát úgy gondolták, hogy a hideg befolyása – influenza di freddo – érvényesül.

Ma már tudjuk, hogy ez nem így van. Érdekes módon az influenzavírusoknak pont nem a metszően hideg, mint inkább a nedves, párás, esetleg fagyponthoz közeli hőmérséklet kedvez a leginkább: jellemző módon egy-egy influenzajárvány a szürke, nyálkás időszakok után indul útjára.

Az influenzavírusok

Az influenzavírusoknak három csoportja van: az A, B és a C típus. Az első kettő tehető felelőssé a szinte évente ismétlődő járványokért. Sérülékeny, könnyen elpusztítható vírusokról van szó, amelyek azonban kedvező időjárási viszonyok közepette embertömegek megbetegedését okozhatják. Mutációk révén ráadásul folyamatosan változnak. Hiába gyárt megfertőződött szervezetünk ellenanyagot a vírus ellen, a következő évi járvány idején az ellenanyag-molekulák már nem ismerik fel a megváltozott vírust és nem nyújtanak védelmet ellene. Így egész életünkben fogékonyak vagyunk a fertőzésre.

Megelőzés oltással

Az influenzavírusok elleni oltások a WHO által ajánlott, az adott évben várhatóan fertőzéseket okozó influenzatörzseket tartalmazzák. Az a cél, hogy az oltóanyag antigénjei minél jobban „passzoljanak” a majdani vírus tulajdonságaihoz. Ez persze nem számítható ki tökéletesen, hiszen a vírusok rendkívül gyorsan szaporodnak és mutálódnak, azaz változtatják tulajdonságaikat. (Ezért érdemes minden évben újra beadatni az új oltást.) Jellemző, hogy a déli féltekén, ahol mintegy féléves eltolódással jelentkezik az influenzajárvány, már más antigének szerepelnek az oltóanyagban. A járvány várható kitörése előtt 3-4 héttel érdemes beadatni az oltást, hiszen az immunitás 10-14 nap alatt fejlődik ki. Az oltóanyag október elejétől elérhető a gyógyszertárakban, felírását és beadását a háziorvostól kérhetjük. Bizonyos kiemelten veszélyeztetett csoportok – krónikus tüdő-, szív- és vesebetegek, cukorbetegek, legyengült immunrendszerű egyének, vesebetegek és a 65 év felettiek – ingyen juthatnak hozzá a vakcinához! Sajnálatos, hogy minden évben jelentős mennyiségű oltóanyag marad felhasználatlanul, mert sokan nem ismerik a lehetőséget, vagy nem élnek vele. Javasolt az oltás mindazoknak, akik szociális és egészségügyi intézményekben dolgoznak vagy tartózkodnak, pedagógusoknak, hivatalokban, kereskedelemben dolgozóknak, tömegközlekedéssel utazóknak.

A tünetek

Az influenza cseppfertőzéssel terjed: amikor belélegezzük a vírust, az megtámadja a felső légutak sejtjeit. Ha nem sikerült elkerülnünk a megfertőződést, a tünetek többsége általában négy napon belül, egyszerre jelentkezik.

Mit jelent az influenza?

A hatás hirtelen, erős és jellegzetes. Tipikus tünetek a fejfájás, a száraz köhögés, a reszketés, az egész testre kiterjedő fájdalom és a magas, akár 40° C feletti láz. Ahogyan szűnik a láz, a vizes orrfolyás és a torokfájás válik kínzóvá. A beteg extrém fáradtságot, gyengeséget érez, és napokig vagy akár hetekig nem képes visszanyerni aktivitását. Már a tüneteket megelőző napon és utána egy héten át fertőzheti környezetét.

A teendők

A legfontosabb az, hogy a betegséget szó szerint ki kell feküdni. Hagyni kell, hogy a szervezet maga küzdje le a betegséget. Pihenjünk, és igyunk sok folyadékot! Bár a beteg étvágya nem túl jó, nem szabad elfelejtkezni az evésről sem!A párásító készülékek könnyítik a légzést, a fájdalomcsillapítók pedig enyhítik az izomfájdalmakat. Tüneti kezeléssel azonban csökkenthetjük a kellemetlen panaszok többségét, javíthatjuk közérzetünket. Segíthet egy jó forró fürdő is, amely mintegy mesterséges lázként működik: a vírus nem éli túl a magas hőmérsékletet. Fontos! Mivel vírus okozta betegségről van szó, antibiotikumra nincs szükség.

Szövődmények

Nem érdemes túlságosan siettetni a gyógyulást, hiszen a korábbi aktivitáshoz való erőltetett, idő előtti visszatérés visszaesésre, szövődményekre hajlamosít. Mivel az immunrendszer legyengül, az influenzában szenvedők könnyen egy másodlagos fertőzés, úgynevezett felülfertőzés áldozatai lehetnek. Ez többnyire akkor alakul ki, amikor a beteg állapota már javulni kezd. A leggyakoribb szövődmény a középfülgyulladás, a torokgyulladás, a hörghurut és a tüdőgyulladás, amely feltétlenül orvosi kezelést igényel! Ha bakteriális fertőzéses szövődményről van szó, akkor már indokolt lehet az antibiotikum használata, de ne kezdjük el magunktól szedni: forduljunk minél előbb orvoshoz!

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • ha a lázunk magasra kúszik
  • ha az arcunk vagy a homlokunk bizonyos területein heves fájdalom jelentkezik
  • ha az orrváladék megváltozik, nehezen fújható és sárgás színű lesz
  • ha erősödik a köhögés
  • ha véres köpetürítés jelentkezik

Régi vagy új?

Az influenza régi betegség. Hippokratész már az időszámításunk előtti ötödik században említést tett egy járványról, amelyet a mai tudósok influenzának vélnek. 876-ban Nagy Károly hadseregét is egy hasonló fertőzés késztette megtorpanásra. A betegség pontos leírása 1618-ból származik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend