Hirdetés
Minél okosabb valaki, annál tovább él

Minél okosabb valaki, annál tovább él

Aki okos, az nem csupán könnyen tanul, jobb állást kap és vonzza az ellenkező nemet, de még tovább is él - derült ki egy olaszországi kutatásból. Az intelligenciaszintet meghatározó géneknek ugyanis az élettartamra is hatásuk van.

Hirdetés
Hirdetés

Aligha élnek 85 évnél tovább azok az emberek, akiknél hiányzik a kiemelkedő intelligencia-szintet meghatározó génváltozat, míg azok, akiknél ez megtalálható, megérhetik a száz éves kort is.

Ez a gén irányítja ugyanis azt az enzimet, amely elpusztítja azt a kémiai anyagot, amelyről tudjuk, hogy gátolja az agyi aktivitást és elálmosít. A szukcinil-semialdehid-dehidrogenáz (SSADH) nevű enzim emellett méregteleníti az agyat azáltal, hogy megszabadítja a felesleges savtól, ráadásul védi a sejteket az öregedést kísérő károsodástól.

Az intelligenciagénnek két általános formája van: az úgynevezett "T", illetve "C" változat - előbbi húsz százalékkal kevésbé hatékony. Korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy azok a nők és férfiak, akiknek két "T" változatú génjük van, sokkal rosszabbul teljesítenek másoknál az IQ teszteken.

Arra azonban csak most jöttek rá, hogy ennek a génnek köze van az élettartamhoz is. A kutatás eredményéről a Calabriai Egyetem kutatói a New Scientist című szaklapban számoltak be.

A kutatók 115 idős emberrel töltettek ki egy olyan memória, illetve a mentális fürgeséget mérő tesztet, amelyet általában az Alzheimer-kór diagnosztizálására használnak. Az önkéntesek 65 és 85 év közöttiek voltak, s mindegyiknél elvégeztek egy vértesztet is annak megállapítására, melyik intelligenciagént hordozzák.

Minél okosabb valaki, annál tovább él

A két "T"-sek eredménye sokkal rosszabb volt, mint a többieké - ugyanúgy, ahogyan azt korábban fiatalabbaknál tapasztalták. Ráadásul a két "T"-sek nem igen élnek 85 évnél hosszabb ideig, míg azok, akiknek legalább egy "C" intelligenciagénjük van, akár a 100. születésnapjukat is megérhetik.

Giuseppe Passarino professzor szerint azonban a génállomány nem minden. "Az életmód, vagyis az, hogy valaki mennyit olvas, művelődik, milyen érdekes és kihívásokkal teli munkát végez, sokkal jelentősebb hatású, mint az, hogy rosszak-e a génjei" - hangsúlyozta.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend