Hirdetés
Mindennapi gerinctorna

Mindennapi gerinctorna

Az ülőmunkát végzők naponta tapasztalják, hogy - konkrét, diagnosztizált mozgásszervi megbetegedés nélkül is - délutánra, estére bedagad a lábuk, megfájdul a derekuk, hátuk, nyakuk. Nekik szeretnénk néhány egyszerű, bárhol elvégezhető gyakorlattal segítséget nyújtani abban, hogy ne állandósuljanak, rögzüljenek ezek a kellemetlen fájdalmak, melyek tönkretehetik mindennapjainkat.

Hirdetés
Hirdetés

Mindenképp tanácsolnám, hogy óránként, de legalább 2 óránként álljanak fel, mozogjanak, sétálgassanak. Iktassanak be néhány perces "tornát", amely segít megelőzni a helytelen vagy statikus tartásból fakadó izom- és ízületi fájdalmakat. Ezek a gyakorlatok azoknak szólnak, akik ülőmunkát végeznek és nem szenvednek krónikus mozgásszervi megbetegedésben.

  • Széken ülve mindkét sarkunkat egyszerre emeljük fel. Ismételjük a gyakorlatot legalább 50-szer. Ezzel az izompumpával a láb dagadását előzhetjük meg.

Mindennapi gerinctorna

  • Váltott kézzel nyújtózkodjunk felfelé, így megnyújtjuk a gerincet, a hátizmokat.
  • Terpeszállásban, lassan, fentről indítva hajoljunk előre, "görgetve" a gerincet csigolyáról csigolyára. Engedjük lógni a fejet, a karokat, majd óvatosan emelkedjük vissza és nyújtózzunk.
  • Hajoljunk oldalra megtörve ezzel a gerinc állandó előre görnyedését.

Legtöbbször ez a terület és a derék válik fájdalmassá akár a számítógéppel, akár egyéb ülőmunkát végzőknél is.

A rendszeres, napi többszöri átmozgatás nagyon fontos, hogy ne rögzüljenek a fájdalmak, bizonyos izomcsoportok egyoldalú terhelése ne okozzon görcsöt, rögzült, kezelésre szoruló állapotot. Megelőzni a bajt mindig könnyebb, mint kezelni!

A gyakorlatokat összeállította:Buzási Bea gyógytornász

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend