Hirdetés
Mindennapi "csodaszerek"

Mindennapi "csodaszerek"

Ha különféle étrend-kiegészítőket vagy egyéb gyógyhatású készítményeket vásárolunk, érdemes figyelni azokra a jelzésekre, amelyek a termék megbízhatóságára utalnak, valamint szakember (orvos, gyógyszerész) tanácsát kérnünk, hogy a készítmény előnyeit komolyabb mellékhatások nélkül élvezhessük. Írásunkban tanácsokat adunk, mire figyeljünk, hogy elkerülhessük a veszélyeket.

Hirdetés
Hirdetés

Az egészség megőrzésében, kisebb betegségek kezelésében, megelőzésében hazánkban és szerte a világon fontos szerepet kapnak a "természet patikájából" származó szerek, a növényi eredetű, a népgyógyászatban hosszú ideje sikeresen alkalmazott, jól bevált termékek, speciális biotermékek, régen elfeledett élelmiszerek.

Ezek, attól függően, hogy hatásukat milyen módon bizonyították - bizonyították-e egyáltalán, illetve milyen típusú és milyen mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, van-e bennük hatóanyag -, lehetnek gyógyszerek, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek, táplálékkiegészítők (más néven: étrend-kiegészítők, funkcionális élelmiszerek), funkcionális termékek, esetleg kozmetikumok stb.

Ha ezek - az egyébként kedvező élettani hatású termékek - nem gyógyszerek, illetve gyógytermékek, sem a szó mindennapi értelmében vett élelmiszerek, ún. határterületi készítményeknek is tekinthetőek.

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mire vigyázzunk, ha ilyen ún. határterületi termék hirdetését olvassuk, illetve ilyen készítményt vásárolunk.

Hogyan győződhetünk meg a termék hitelességéről?

Betegségmegelőzés, súlyos betegség gyógyítása, gyors, koplalás nélküli fogyás stb. érdekében képesek vagyunk a legkülönfélébb "csodaszerekre" pénzt költeni. Sokukról nem lehet biztosan tudni, honnan származik, valójában mire való.

Mielőtt bármit megvásárolnánk, elkezdenénk szedni, érdemes megnézni a dobozt, hogy szerepelnek-e rajta a következők:

  • Mi a hatóanyag?

  • Ki a gyártó/forgalmazó?

  • Van-e engedélyszáma? Feltüntettek-e engedélyszámot?

  • Ki az engedélyező hatóság?

Ha sikerül fellelnünk valamiféle engedélyszámot, ebből következtethetünk az alábbira:

  • Mi lehet a termék besorolása (ha az engedélyező az OGYI: gyógyszer vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termék, ha OÉTI: élelmiszer, étrend-kiegészítő. Ha nem szerepel semmilyen engedélyező, akkor már gyanakodhatunk...)

  • Van-e gyártási száma, lejárati ideje? Nem járt-e le?

  • Fel van-e tüntetve, hogy mire használható? Az ajánlott javallat hitelesnek tűnik-e? Lehet-e egy termék hatásos, ha egyszerre gyógyítja "az asztmát, a tbc-t, az időskori elmebetegséget és a fogromlást..."? A dobozon szereplők összhangban vannak-e az olvasott, látott hirdetéssel? Ha nem, ismét gyanakodnunk kell!

Ha egyébként mindent rendben találunk, akkor is érdemes megbeszélni a gyógyszerésszel, a kezelőorvosunkkal, hogy a termék beilleszthető-e a korábban alkalmazott terápiába, nincs-e kölcsönhatása valamelyik szedett gyógyszerrel, nem befolyásolja-e károsan a fennálló egyéb betegségeket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend