Hirdetés
Minden harmadik ember paranoiás?

Minden harmadik ember paranoiás?

Brit kutatók szerint a paranoia sokkal több emberre jellemző, mint ahogy azt eddig az orvosok gondolták. Egy virtuálisan szimulált utazás a londoni metrón megmutatta, hogy a tünetek minden harmadik embernél jelentkeznek.

Hirdetés
Hirdetés

Egy brit kutatás készítői azt állítják: a teljes lakosság több mint egyharmadánál kimutathatók a paranoia tünetei. Gyakran nagyítanak fel bizonyos élményeket, amelyeket így zaklatásként élnek meg.

A londoni King's College pszichiátriai kutatói azt állítják: kísérletük megalapozott képet fest a társadalom pszichés állapotáról, hiszen a résztvevőknek nem kérdésekre kellett válaszolniuk, hanem laboratóriumi körülmények között megteremtett szituációkban kellett természetesen viselkedniük.

Az emberek audiovizuális eszközök segítségével azt élhették át, mintha a londoni metróban tennének meg egy néhány perces utat, két állomás között. A program készítői olyan figurákat helyeztek az utazók köré, amelyek cseppet sem voltak barátságos külsejűek. Ezek néha ránéztek a résztvevőkre, de volt olyan, aki csak újságot olvasott.

A legtöbb ember természetesen vagy barátságosan viszonyult hozzájuk, a kísérlet résztvevői közül 40 százaléknak azonban legalább egyszer voltak paranoid gondolatai az út során. Voltak, akik úgy érezték, hogy a körülöttük lévő furcsa alakok a normálisnál sokkal többször néztek rájuk, vagy azt, hogy egyesek lökdösődtek körülöttük.

A kutatók szerint az ilyen gondolatok mindazokra jellemzőek, akik aggódva vágnak neki az új dolgoknak. Mindez a kutatók szerint annak is köszönhető, hogy napjainkban az embereknek egyre több dologtól kell tartaniuk, például a terrorizmustól. Egyre gyakrabban találkozunk más kultúrák tagjaival, akiktől sokkal jobban tartunk, mint például saját nemzetünk tagjaitól.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend