Hirdetés
Milyen színű a hangulatunk?

Milyen színű a hangulatunk?

A színeket gyakran használják a kedélyállapotok metafórájaként, de eddig még senki sem kutatta rendszerszerűen a színasszociációkat.

Hirdetés
Hirdetés

Peter Whorwell, a Dél-Manchesteri Egyetemi Kórház gasztroenterológusa munkatársaival együtt  nyolc színt (a pirosat, a narancsot, a zöldet, a lilát, a kéket, a sárgát, a rózsaszínt és a barnát) választott ki egy vizsgálathoz. Mindegyiket négy további árnyalatra osztották.

A kör alakban ábrázolt 38 lehetőség között szerepelt még a fekete, a fehér és a szürke négy-négy árnyalata. A színkört 105 egészséges, 110 szorongó és 108 depressziós felnőtt személynek küldték el. Mindenkit megkértek arra, hogy válassza ki ezek közül a kedvenc színeit, és azt is, amelyiket a legközelebb érzi magához. Végül meg kellett jelölniük azt a színt is, amelyik legjobban illik az elmúlt néhány hónapban tapasztalt kedvükhöz.

Milyen színű a hangulatunk?

Egy másik, 204 egészséges önkéntesből álló csoport pedig pozitív, negatív és semleges csoportokba osztályozta a színeket. A depressziós, szorongó és az egészséges emberek egyaránt kedvelték a kéket és a sárgát. A színkör 28-as számú kék színe volt a leggyakoribb kedvenc szín az egészségesek körében. A kicsit sötétebb árnyalatú 27-es kéket választotta a legtöbb szorongó és depressziós beteg. Ugyanakkor a 14-es számú sárga színről állították azt, hogy az ragadta meg legjobban a figyelmüket.

Ha a kedélyállapotról volt szó, a csoportok véleménye megoszlott. Az egészségeseknek mindössze 39 százaléka tudta színnel jellemezni a hangulatát. Azok közül, akik megtették, a 14-es sárga árnyalat volt a leggyakoribb választás (20 százalék). A szorongó emberek 30 százaléka az egyik szürkét választotta, csakúgy, mint a depressziósok több mint fele. Az egészséges önkénteseknek csupán 10 százaléka jellemezte saját hangulatát szürkével.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a hangulat színnel történő párosítása függ a szín telítettségtől is. – A világoskék nem függ össze a rosszkedvvel, a sötétkék viszont igen – mondta Whorwell. – A színárnyalat fontosabb, mint a szín maga. Whorwell a színkereket most irritábilis bélszindrómában szenvedő betegeken teszteli. Azt reméli, hogy a színválasztás felfedi a betegek hozzáállását, és előre jelzi, hogyan reagálnak majd az egyes kezelésekre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend