Hirdetés
Mikrorészecskék a védőoltások javítására

Mikrorészecskék a védőoltások javítására

Az Iowa Állami Egyetem kutatói mikroszkopikus méretű részecskék felhasználásával egy merőben új védőoltási eljárást dolgoztak ki. "A jelenlegi védőoltások hatásosan hoznak létre a szervezetben antitesteket, melyek meggátolják a kórokozó sejtekbe jutását. Néhány betegség esetében azonban ez nem elég hatékony." - fejtette ki Dr. Jenny Wilson-Welder, a kutatócsoport vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

A kutató munkatársaival kezdetben azt vizsgálta, hogyan lehetne a már kialakult védettséget 'felfrissítő', immunválaszt elősegítő emlékeztető oltásokat kiküszöbölni. Ennek során hoztak létre egy olyan rendszert, mely a beadott vakcinát nem egyből, hanem elhúzódóan juttatta a szervezetbe. Ennek eléréséhez egy biológiai úton lebomló anyagból, a polyandydridből készítettek mikroszkopikus méretű gömböket. Ugyanezt az anyagot már korábban is használták agydaganatok növekedését gátló szer adagolására.

A kutatók tojásból származó fehérjét tartalmazó mikrorészecskékkel oltottak be kísérleti egereket és a kialakult immunválaszt vizsgálták. A vakcina a normál oltóanyaghoz hasonlóan kiváltotta az antitestek termelődését, emellett azonban egy eddig nem tapasztalt hatást is észleltek. A vakcina ugyanis az immunrendszer egy másik ágát, a sejtes immunválaszt is aktiválta. A sejtes immunválasz képes a már megfertőzött sejteket azonosítani és azokat elpusztítani.

'Megfigyeltük, hogy az alkalmazott mikrorészecskék dendritikus sejteket is aktiválnak. Ez alapján elmondható, hogy a részecskék segítségével nem csak elhúzódó antigén-felszabadulás és következményes hosszan tartó magas antitest-szint érhető el, hanem a sejteken belüli kórokozók ellen is hatékony, sejtes immunválaszt serkentő hatása is van.' - mondta Dr. Wilson-Welder.

A módszer segítségével elég lehet egyetlen oltás azon esetekben is, ahol eddig oltási sorozat alkalmazása volt szükséges (például tetanusz, veszettség vagy a járványos gyermekbénulás elleni oltások). Emellett az is elképzelhető, hogy az új módszer segítségével az eddig kevéssé hatékony védőoltások hatásai is jelentős mértékben fokozhatóvá válnak (például a malária, TBC, vagy akár a reménybeli AIDS elleni oltás).

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend