Hirdetés
Miért vagyunk érzékenyek a frontokra?

Miért vagyunk érzékenyek a frontokra?

Sokan rosszul viselik, amikor front közeleg. Az emberek több mint fele megérzi az időjárás-változást, a nők legalább háromszor többen mint a férfiak. Ugyanakkor maga az időjárás nem tesz beteggé. A frontok változása panaszokat válthat ki és erősíthet meg.

Hirdetés
Hirdetés

Frontváltozáskor a következő tipikus tüneteket tapasztaljuk: fejfájás, migrén, légszomj, ingerlékenység, verejtékezés. Miért okoz ez gondot?

Normális esetben az embernek 14 napon belül sikerül a legszélsőségesebb klímaviszonyokhoz igazodnia. A szervezet szabályozómechanizmusa állandóan 37 fokon tartja a testhőmérsékletet, a meteorológiai helyzettel összehangolja a vérnyomást, a hormontermelést és az immunrendszert. De ha a hőmérséklet, a légnyomás és a levegő páratartalma hirtelen egyszerre megváltozik, a szervezet csak baktat utána, nem sikerül egyszerre átállnia. Mivel lényegesen több nő szenved az időjárás-változástól, az orvosok főként hormonális okokra vezetik vissza a frontérzékenységet.

Milyen időjárások vannak? Az időjárás-érzékenységnek ma négy típusát különböztetjük meg: Az embernek a hirtelen változással nincs semmilyen problémája. Gyorsan igazodik hozzá. Az időjárást érzőknél a légnyomásváltozás közvetlenül a közérzetre hat. Ingerlékenységgel, fejfájással, depressziós hangulattal reagálnak rá. Az időjárást előre érzőknél már a változás előtt kb. 48 órával jelentkeznek panaszok: pl. egy fájó sebhely jelzi előre a klímaváltozást. Az időjárásra érzékenyeknél már kezelt betegségek jelentkeznek, pl. reuma, a vegetatív idegrendszer működési zavarai.

Valóban olyan jelentősen változott meg az időjárás, vagy csak mi lettünk érzékenyebbek? Az időjárás lett agresszívabb. Az ózon, a kipufogógázok és a savas eső "gondoskodik" a fokozódó időjárás-érzékenységről. A legfontosabb ok mégis a környezeti edzettség hiánya. Túl gyakran ülünk a meleg szobában ahelyett, hogy kint lennénk a szabadban. A klíma stressz elleni legjobb szer ugyanis az edzettség. Minél gyakrabban szembesül a szervezet a váltakozó hő ingerekkel, védekező rendszere annál jobban működik. Az időjárásgyógyászok tanácsa: lehetőleg sokat mozogjunk a szabadban, még rossz idő esetén is.

A szervezet néha túlzásba viszi az időjárásra való reagálást. A rossz alapközérzethez még hirtelen hangulatváltozás, fejfájás, keringési zavarok, alvás problémák és depresszió társulhat anélkül, hogy a tüneteknek szervi okai lennének. Az ilyen embereket az orvosok front érzékenyeknek nevezik. Érdekes módon minden harmadik ember front érzékeny. Köztük sok a nő, mivel a nők idegrendszere érzékenyebben reagál az időjárás-változásokra, s ezért könnyebben kerülhet sor hibás reakciókra, amely különösen a keringési rendszert, az anyagcserét és a hormonháztartást érinti. Ezzel szinte programozódik az alvászavar, a vérnyomás leesése és a migrén.

Mit tehet egy frontérzékeny?

Egységes recept nincs. Mindenki másképp reagál a klímaváltozásra. Egyiket egy közelgő front, másikat a hirtelen hidegbetörés gyötri meg. Az okot megtalálni nem egyszerű. Az orvosok javaslata: legalább két hónapon keresztül vezessünk naplót a panaszokról és a fellépő panaszok mellé az időjárási helyzetet is jegyezzük fel. Az orvosmeteorológia konkrét utalásokat ad, hogy a pillanatnyi helyzet kire hogyan hat. Az emelkedő légnyomás hatására több adrenalin termelődik a szervezetben, ami hajlamossá tesz kólikára, görcsökre.

Ha reuma és ízületi fájdalmak gyötrik, egy élénkítő olajos masszázs (pl. szegfű, rozmaring) segít. Ha újra meg újra felébred vagy izzadságban úszva tapad a lepedőhöz, az valószínűleg az időjárástól van. Fontos, hogy mielőtt aludni tér, jól szellőztesse ki a szobát, az ablakot hagyja nyitva. Elalváskor a sötét gondolatok ellen segít az orbáncfű rendszeres és huzamos használata.


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend