Hirdetés
Miért lassúbb az idősek agya?

Miért lassúbb az idősek agya?

Azért lassúbb az idősek agyműködése, mert sok szükségtelen információt is összegyűjtenek. Így nehezebben szűrik ki, mi a fontos - állítja egy kanadai kutatócsoport.

Hirdetés
Hirdetés

Egy kanadai tudóscsoport fiatal és idős embereket kért meg arra, hogy csináljanak memóriateszteket, miközben egy műszer azt vizsgálja, agyuk mely területe dolgozik. Az idősebbek rosszabbul teljesítettek a teszt során, és agyuk jobban reagált magára a műszerből származó háttérzajra.

A torontói egyetemen folytatott vizsgálatok során arcfelismerési tesztet alkalmaztak. A kutatók azt feltételezik, hogy a mentális visszaesés azért van, mert egyre kevésbé tudják kiszűrni a lényegtelen információkat a lényegesek közül. Ez a mostani vizsgálatban is megerősítést nyert. A képek esetében például az idősek inkább a hátteret, a környezetet figyelték a képeken szereplő emberek helyett.

Dale Stevens, a tanulmány vezetője elmondta, az idősebbek agya túl sok szükségtelen információt gyűjt össze, mégpedig azért, mert az agyuknak olyan területei is aktívak, amelyeknek nem kellene ilyenkor működniük.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend