Hirdetés
Miért horkolnak a férfiak?

Miért horkolnak a férfiak?

Egyes statisztikák szerint minden negyedik, míg más adatok szerint majdnem minden második férfi horkol. Az elsőre csaknem ártalmatlannak tűnő problémára érdemes odafigyelni. A jelenség ugyanis nem csupán egy éjszakai kellemetlenség. A horkoló emberek körében jóval gyakrabban fordulnak elő a szívbetegségek! Hogy pontosan mit jelent a horkolás és mi a teendőnk ezzel kapcsolatban, azt dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész, onkológus adjunktus segítségével jártuk körül.

Hirdetés
Hirdetés

Amikor alszunk, valamennyi izmunkhoz hasonlóan a torok izmai is elernyednek. A normálishoz képest túl nagy nyelvgyök vagy a lágyszájpad laza szövetei belégzéskor a hátulsó garatfalhoz érve leszűkíthetik, eltorlaszolhatják a felső légutakat. Ilyenkor az orron vagy a szájon át vett levegőnek szűk területen kell átjutnia, ami durva, érdes hangot kelt. Ezt hívjuk horkolásnak.

Mi okozhatja a horkolást?

A horkolás hátterében különféle szervi okok állhatnak:

 • orrpolip

 • orrsövényferdülés

 • megnagyobbodott ínyvitorla

 • nagy garatmandula

A horkolást fokozhatja:

 • gyengébb izomtónus
 • allergia
 • asztma (a gátolt orrlégzés növeli a horkolás esélyét)
 • elhízás (súlyosabb esetben a garatnyálkahártya és a garatizom közé is zsírréteg rakódhat le, a vastagabb nyak ráadásul tovább szűkíti a felső légutakat)
 • alkoholfogyasztás (a szokásosnál hamarabb és jobban ellazulnak a lágyszájpad szövetei)
 • késői vacsora
 • dohányzás (a rendszeres irritációnak kitett orr- garat- és gégenyálkahártya duzzanata szűkíti a levegőjáratot)

Alvási apnoe

Miért horkolnak a férfiak?A horkolók egy részénél - a népesség 1-2 százalékánál - egy különös jelenség is fennáll. Előfordulhat, hogy az alvó személy a garatban megnőtt légúti ellenállás mellett sokáig nem vesz levegőt, s csupán kis szünet után, egy-egy "mikroébredés" során, nagy horkantás kíséretében jut újból levegőhöz.

A horkoló ember mindezeknek a történéseknek nincs is tudatában! Ha alváskor valaki legalább 10 másodpercig nem vesz levegőt, és mindez óránként ötnél több alkalommal ismétlődik, alvási apnoéról beszélünk. (Az apnoe görög eredetű szó, jelentése: a légvétel hiánya).

Az alvási apnoének két fő formája van: az egyik a torokban lévő légúti akadály miatti obstruktív, míg a másik a légzőizmok tétlenségének következményeként - valamivel ritkábban - kialakuló, úgynevezett centrális forma. Az alvási apnoe oka elsősorban a felső légutak működészavara, másodsorban a légzés központi idegrendszeri szabályozásának gyengesége.

A levegővétel szünetei a horkolók számára gyakran észrevétlenek maradnak, ám igen veszélyesek lehetnek. Kimaradáskor ugyanis csökken a vér oxigénszintje, míg a széndioxid-szint emelkedik. Így nő az adrenalinszint is, ami megemeli a vérnyomást és a pulzust is. Egy tengerentúli vizsgálat eredménye szerint az apnoéval küzdő emberek körében negyvenszer gyakrabban fordul elő infarktus, mint az egészséges emberek között!

A horkolás eredménye

A kóros horkolás gátolja a mély alvást, a horkoló ember soha nem tudja igazán kipihenni magát.

Nem csoda, hogy a horkoló emberek a nappalokat is megkeserítő tünetekkel küszködnek:

 • reggeli fejfájás
 • memóriaproblémák
 • figyelemzavar
 • nappali álmosság
 • az érzékszervek tompulása
 • párkapcsolati problémák
 • a szexuális vágy csökkenése
 • hangulatingadozás

Van segítség


Miért horkolnak a férfiak?Horkolás esetén is érdemes, de amennyiben alvási apnoe gyanúja merül fel, mindenképpen fontos fül-orr-gégészeti szakvizsgálatot kérni. Az alvási problémák hátterében álló okok nagy része ugyanis egyszerűen kezelhető. Az orrpolip, az orrsövény ferdesége, egyes esetekben a megnagyobbodott ínyvitorla vagy a szájpadi mandula problémája többnyire műtéti kezelést igényel. Szóba jöhetnek még a nyelvgyök kisebbítése, az orrjáratok és a garat különféle operációi.

Belégzés alatt a légút összeesését és elzáródását kialakító negatív nyomás ellensúlyozására pozitív nyomást biztosító, a légzést segítő készülék alkalmazása ajánlott. Egyes esetekben a fül-orr-gégész ideggyógyászati vizsgálatot, alváslabort és légzésfunkciós vizsgálatokat javasol.

Az alváslabor egyágyas szobáiban poliszomnográfiás készülékkel vizsgálják a páciens alvás közben jellemző élettani paramétereit, és számítógéppel meg is jelenítik azokat. Így sok egyéb mellett megfigyelhető a szív és a légzőrendszer, az agyi elektromos tevékenység, az izomtónus, a szemmozgás, az alvó testhelyzete, mozdulatai, horkolása, a szemmozgások, az orrüregi légáramok, a vér oxigéntelítettsége.

Poliszomnográfia szükséges az apnoe típusának megállapításához, az apnoék számának, gyakoriságának, hosszának rögzítéséhez is.

Ne feledjük azonban, hogy a horkoláson kis életmódváltással is segíthetünk: megoldás lehet a testsúly csökkentése, az alkoholfogyasztás és a dohányzás mérséklése.


A horkolás számokban

 • Egy 2008-as kutatás szerint a magyar lakosság 63 százaléka horkol: férfiak és nők egyaránt.
 • Egy 2004-ben, egészséges terhes nőkkel végzett svéd vizsgálat szerint a várandósok 23 százaléka horkol. Azonban a hasonló korú, nem állapotos nőkkel végzett összehasonlító felmérés szerint a vizsgált személyek csupán 4 százaléka horkolt. A megfigyelések szerint a jelenség a terhesség utolsó 6 hetétől erősödik fel, s a szülés után 2 héttel többnyire megszűnnek a tünetek.
 • A napközben fellépő álmosság komoly következményekkel járhat. A regionális kutatások szerint az összes közúti baleset 16 százalékának és az autópályán bekövetkezett balesetek több mint 20 százalékának az álmosság az oka.
Hirdetés
Hirdetés
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend