Hirdetés
Miért egészséges az avokádó?

Miért egészséges az avokádó?

Az aztékokhoz kötődik az avokádó, melyet évezredek óta afrodiziákumként tisztelnek, leginkább sajátos (a heréhez hasonló) formája miatt.

Hirdetés
Hirdetés

Az avokádó héja lehet fényes, sima vagy erősen ráncolt, színe a zöld különböző árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Közepén tojás vagy gömb alakú kőmag található, mely a vajszerű állagú, világoszöld illetve sárgás terméshústól könnyen elválik.

A nyers avokádóból semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejturmix, jégkrém, kis cukorral és lime-mal elkeverve édesség, illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de grillezhető is. Főzni viszont nem szabad, mert keserű lesz. A guacamole néven ismert avokádókrém az egész világon kedvelt eledel.

Miért egészséges az avokádó?

Manapság igen nagy népszerűségnek örvend az avokádó, mivel fogyasztásának számos jótékony hatást tulajdonítanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatással bír, kitűnő antioxidáns, védelmet nyújthat egyes daganatos megbetegedésekkel szemben. Bizonyos antidepresszánsok és citosztatikumok szedése mellett nem javasolt az avokádó fogyasztása, éppen ezért ha új gyógyszert kap, akkor a betegtájékoztatót figyelmesen el kell olvasni. A véralvadásgátló gyógyszerek hatását kifejezetten csökkenti a magas K-vitamintartalom miatt az avokádó. A latexallergiásoknál az avokádó fogyasztásakor keresztreakció léphet fel.

Az avokádó vásárlásánál a szín nem mérvadó. Akkor érett az avokádó, ha a héját megnyomva finom besüppedés érezhezhető, de azért még határozott az ellenállás. A kemény példány néhány nap alatt beérik papírzacskóba téve egy banán mellett. Az avokádó előkészítésekor a hosszában kettévágott gyümölcsöt egy csavaró mozdulattal könnyen szét lehet választani. A mag egy kiskanál segítségével eltávolítható. A gyümölcshúst ki lehet kanalazni, vagy hámozás után fel lehet szeletelni. Az érett példány héja könnyen lejön és a villa nem görbül el a pépesítés alatt.

100 g tápanyagtartalma: 160 kcal, 2,0 g fehérje, 14,66 g zsír, 8,53 g szénhidrát, 6,7 g rost, 10 mg C-vitamin. Egy avokádó körülbelül 200 g.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend