Hirdetés
Mi lesz a nyugdíj után?

Mi lesz a nyugdíj után?

Nyugdíjazás előtt áll? Hiszi vagy sem, de boldogabb és egészségesebb maradhat, ha nyugdíjazása után folytatja a munkát!

Hirdetés
Hirdetés

Ahogy telnek az évek egyre csábítóbbnak tűnnek a nyugdíjas évek nyugodt ritmusú pillanatai? A reggeli újság fotelben olvasgatása az időjárás jelentés alatt? Jól hangzik, ám nem biztos, hogy valóban ennyire élvezné dédelgetett álmát, a nyugállományt! A felmérések furcsa módon azt mutatják, hogy az emberek döntő többsége az aktív munkával töltött évei alatt boldogabbak, mint nyugdíjazásuk után.Ennek oka igen sok mindenben rejtőzik.

Nyugdíjazás után az aktív társadalmi kapcsolatok jelentős része csökken vagy teljesen elveszik, az évtizedek óta megszokott napi rutinok értelmetlenné válnak, végleg eltűnik a mindennapi munka kihívása. Amíg aktívan dolgozunk, elhisszük azt az uralkodó kulturális sztereotípiát, hogy a munka egy szükségszerű "rossz", melyet csupán megélhetésünk, boldogulásunk érdekében végzünk el.

Ha azonban ez így volna, nyugdíjba vonulás után boldogabbaknak kellene lennünk, ám nem így van! Nyugdíjazásunk után értjük meg az addig kényszerűnek gondolt munka értékét. Kutatók és szakemberek egybehangzóan állítják, a legtöbb ember depresszióssá válik miután "nyugalomba vonul".

Ez a depresszió sokrétű jelenség: okozhatja anyagi kiesés (mivel nyugdíjunk rendszerint alacsonyabb, mint fizetésünk volt), és a vele érkező életszínvonal csökkenése.

Mi lesz a nyugdíj után?

Olykor hobbiról derül ki, hogy fő tevékenységként nem eléggé kielégítő, esetleg céltalannak tűnhet, s a cél nélkül értelmét veszíti. A tevékenységre vágyó lélek kielégületlenül szenved, az önbecsülés megtépázódik. Érdekes módon e problémákkal, a nők sokkal könnyebben megbirkóznak, mint férfi sorstársaik. Talán a mindennapos házkörüli teendők megszokott rutinjának köszönhetően, mely átvezeti ezen a hullámvölgyön őket.

Idővel a házastársi kapcsolatok is feszültté válhatnak, a megszokottnál több együttlét, súrlódásokhoz vezethet. Gyakran a partnerek úgy érzik, kevés közös pont van érdeklődési körükben, megváltozott társuk személyisége. Sajnos e problémák eredményeképpen, igen magas a nyugdíjasok között a válások száma.

Mit tehet a nyugdíjas, hogy boldogabb legyen?

A szakemberek mindenekelőtt azt javasolják, semmiképpen ne hagyjuk abba a munkát azonnal és véglegesen! Ha módunkban áll maradjunk munkahelyünkön részmunkaidőben, könnyített munkában, vagy keressünk más helyen egy hasonló pár órás állást. Ha kedvünk és anyagi helyzetünk megengedi, végezzünk önkéntes vagy karitatív munkát. Indítsunk be kisvállalkozást, vagy ami még örömtelibb, próbáljuk meg vállalkozásunkat hobbinkkal összekötni!

Ha nem is a munkában, de keressünk olyan tevékenységeket, melyek megfelelően igénybe veszik szervezetünket minden nap, mind mentálisan, mind fizikálisan. A legfontosabb egy új és helyes gondolkodásmód elsajátítása! A nyugdíjazás nem inaktivitásunk kezdete, hanem átmenet egy másik intenzív, ám de kevéssé megerőltető életszakaszba.

Forrás: napidoktor.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend