Hirdetés
Mi befolyásolja, hogy mikor halunk meg?

Mi befolyásolja, hogy mikor halunk meg?

Melyik hónapban, milyen betegség következtében halnak meg a legtöbben? A fizikai állapoton túl mitől függ még a halál időpontja? Néhány rendkívül érdekes összefüggés derült ki hét év halálozási adataiból Németországban.

Hirdetés
Hirdetés

Gyilkos hónapok

A szeptember különösen veszélyes a várandósok számára: ebben a hónapban több kismama hal meg terhességi komplikációban vagy szülés után, mint egész évben.

Mi befolyásolja, hogy mikor halunk meg?

Különösen sokan halnak meg az év elején: a nyolc vizsgált évben átlagosan 78 ezer ember halt meg januárban – ez a szám jóval több, mint bármely más hónapban. A második és a harmadik helyen a március és a december áll. Bár nyáron a fürdőbalesetek kockázata nagyobb, átlagosan ekkor mégis kevesebben halnak meg: június, augusztus és a szeptember foglalják el az utolsó helyet a halálozási rangsorban. Szeptemberben 64 ezren haltak meg a vizsgált időszakban, ami 13 ezerrel kevesebb, mint januárban.

Halált hozó időjárás

Az emberek számára optimális hőmérséklet 15–20 fok között van. Korábban tanulmányok bizonyították, hogy egy százalékkal több beteg hal meg keringési, illetve szívproblémák következtében kórházakban, ha az optimálishoz képest 1 fokkal csökken a hőmérséklet. Amennyiben a hőmérséklet meghaladja a 25 fokot, azt feltételezik, egyfokos hőmérséklet-növekedés következtében 4 százalékkal több ember hal meg szív- és érrendszeri problémák miatt.

Romantikus halálok

Maxine és Don Simpson azt vizsgálták 64 éven át elválaszthatatlan pároknál, hogy a házastárs elvesztése befolyásolja-e a halál időpontját. Mint egy szerelmi történet, bejárta az egész világot annak a párnak a története, amelynek egyik tagja júliusban meghalt, a másikuk pedig pár órára rá követte házastársát természetes halállal.

Haláli szülinap

A másik érdekes összefüggés, hogy sokan a születésnapjukon halnak meg. 2012-ben svájci tudósok 2,4 millió ember halálát vizsgálták 1969 és 2008 között. 13,6 százalékkal többen haltak meg a születésnapjukon, mint az év egy másik napján.

Forrás: mno.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend