Hirdetés

Mi az aranyér?

Az aranyér a leggyakoribb végbél környéki elváltozás, amely tipikus civilizációs betegség. Egyes statisztikák szerint a fejlett országok lakosságának felét érinti ez az érbetegség.

Hirdetés
Hirdetés

Avégbél nyálkahártyáját finom ér- és ideghálózat teszi rendkívül érzékennyé. Az érpárnákat rögzítő kötőszövetnek fontos szerepe van a megfelelő végbélműködésben, a széklet tartásában és a normális székletürítésben.

Az aranyér (latinul: nodus haemorrhoidalis) egy érbetegség. A lábat érintő visszérbetegséghez hasonlóan a végbél ereivel is előfordulhat, hogy bennük vénás értágulat alakul ki, azaz olyan kóros érkanyarulatok jönnek létre, amelyek akár az ezerszeresére is növelhetik egy-egy ér hosszát! Valószínűleg szinte mindenkinek vannak aranyeres csomói, csak ezekről nem szerzünk tudomást egészen addig, amíg az aranyér szövődményei tüneteket nem okoznak.

Aranyér és szövődményei

Ha a kóros érkanyarulat begyullad, benne vérrög keletkezik, az érpárna kitüremkedhet, előreeshet, akár ki is csúszhat a végbélcsatornából. A székelés nehézzé válik, fájdalommal és vérzéssel jár. (Általában friss, piros vérzésről van szó.) A végbélnyílás és környéke viszkethet, váladékozhat.

Az aranyérre való hajlam örökölhető: akinek gyengébbek a kötőszövetei, annál könnyebben megnyúlnak a végbél érpárnáit tartó szövetek is. A betegségnek oka lehet a (székrekedéskor, nehéz súly emelésekor, a terhesség alatt vagy szüléskor előforduló) fokozott hasűri nyomás.

Civilizációs ártalom

A többi lehetséges ok jellemzően civilizációs ártalom: ilyen az ülő munkavégzés, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az alkoholfogyasztás vagy a helytelen táplálkozás (a rostszegény étrend keménnyé teszi a székletet, a csípős, zsíros, fűszeres ételek pedig irritálhatják a végbelet). Korábbi, végbél környéki sérülés is állhat a háttérben.

A vizsgálat

A végbelet érdemes a vizsgálat előtt kiüríteni, de nem szükséges éhgyomorra menni. A proktológus először is kikérdezi a beteget. Ezután következik a tényleges proktológiai vizsgálat: a tapintásos ellenőrzés, majd a műszeres vizsgálat. Ha a panaszok és a tapasztalt elváltozások jellege megköveteli, akkor indokolt kolonoszkópiát végezni, hogy ki lehessen zárni egyéb kór, például a vastagbéldaganat lehetőségét.

A teendők

A konzervatív kezelés első lépcsőjeként életmódbeli változtatásokat szoktak javasolni, igaz, ezek inkább a megelőzést szolgálják, hiszen a tüneteket okozó aranyér nem visszafordítható. Érdemes rostdúsan táplálkozni, sok folyadékot fogyasztani, sportolni és rendszeres székelési szokásokat kialakítani.

Mi az aranyér?

A gyógyszertárakban kapható, aranyérre ajánlott készítmények sem szüntetik meg a probléma okát, de enyhíthetik a panaszokat. A kúpok legtöbbször fájdalomcsillapítót, enyhe érösszehúzó vagy gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaznak. A kenőcsökben és a krémekben a sebgyógyulást és a székelést segítő összetevők is találhatók. (Ám hosszú távon irritálhatják a végbél nyálkahártyáját!) Egyes szájon át szedhető tabletták javítják a vénás tónust és csökkentik a trombózisveszélyt.

Műtét

Ma többféle műtéttel is orvosolható az aranyér. A Milligan–Morgan-féle nyitott aranyérműtét során a sebész bemetszi a bőrt és a nyálkahártyát, majd lepreparálja az aranyeres csomót a végbélzáró izomzatról. A tápláló eret leköti, és a sebet nyitva hagyja, ami magától gyógyul.

A Longo-féle műtétben egy körkörös varrógépet használnak. A végbélcsatornából kimetszenek egy nyálkahártyahengert, amivel megszakítják, elsorvasztják az aranyeret tápláló ereket. A szöveteket egy varratsorral egyesítik. A fenti műtétek, valamint a lézeres beavatkozás kórházi körülményeket és altatást igényel, és az operáció utáni több órás megfigyelés is indokolt.

A Barron-technika lényege, hogy egy speciális, vákuumos eszközzel gumigyűrűt helyeznek a kóros ércsomó tövére. Az így lekötött aranyér néhány nap alatt elhal, majd a gumigyűrűvel együtt a széklettel távozik. Ez a technika nem igényel sem altatást, sem helyi érzéstelenítést, sem műtét utáni megfigyelést.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend