Hirdetés
Mi az a metabolikus szindróma?

Mi az a metabolikus szindróma?

Egyre gyakrabban hallunk erről a különös nevű kórképről, de vajon tudjuk-e pontosan, hogy mit jelent? Mi az összefüggés a szindróma és a cukorbetegség, illetve az elhízás között? Egyáltalán: betegségről van-e szó, vagy csupán egy tünetegyüttesről? Meg lehet-e gyógyulni belőle? Igyekszünk minden kérdésre megtalálni a választ.

Hirdetés
Hirdetés

Kezdjük egy "definícióval"! Egy olyan civilizációs népbetegségről, genetikai hajlam és helytelen életmód hatására lappangva kialakuló anyagcserezavarról van szó, amely tünetmentesen érelmeszesedést okoz, és korai szív- és érrendszeri halálozáshoz vezet. Jó, ha mi, magyarok különösen komolyan vesszük ezt, hiszen a hazai lakosság körében a szív- és érrendszeri betegségek folyományaképpen bekövetkező korai (65 éves kor előtti) halálozás az európai átlag háromszorosa!

Kritériumok

A metabolikus szindróma mint kórkép az elmúlt két évtizedben, az elhízás járványszerű megjelenésével került egyre inkább a figyelem középpontjába - mondja dr. Kovács Eszter. -1988-ban egy kaliforniai kutató, Reaven fogalmazta meg a metabolikus x szindróma koncepcióját. Ennek lényege, hogy a szénhidrát- és a zsíranyagcsere-zavar, valamint a magasvérnyomás-betegség gyakori együttes előfordulásának hátterében egy közös okot feltételezett: a szervezet inzulinérzékenységének (inzulinrezisztenciájának) csökkenését.

(Megemelkedik a vércukorszint, ezért több inzulin termelődik, de a szervezet nem reagál ennek megfelelően.) Azóta a tünetegyüttest nevezték már multimetabolikus szindrómának, halálos négyesnek, inzulinrezisztencia-szindrómának, ma azonban egyszerűen csak a metabolikus szindróma nevet viseli.

A metabolikus szindrómának négy fő komponense van:

  • a szénhidrátháztartás zavara, amely kezdődő, illetve manifesztálódó cukorbetegségben nyilvánul meg

  • zsíranyagcsere-zavar

  • magas vérnyomás

  • elhízás: a kutatások mai állása szerint ez a metabolikus szindróma központi tényezője - egészen pontosan az úgynevezett centrális, azaz a hasi (alma típusú vagy férfias) elhízás.

Előfordulhat továbbá magasabb húgysavszint, illetve a véralvadási rendszer zavara is, amely fokozott trombózisveszéllyel jár. Az elmúlt tíz év alatt számos diagnosztikus kritériumrendszer látott napvilágot (annak a tényezőnek a meghatározása, amelynek mindenképpen fenn kell állnia a diagnózis megállapításához). A legújabb kritériumrendszer alapja a hastérfogat. Akkor beszélünk metabolikus szindrómáról, ha az elhízás mellé a következő négy jellemzőből kettő társul:

  • emelkedett vérzsírszint

  • csökkent HDL ("jó" koleszterin)

  • emelkedett vérnyomás

  • emelkedett vércukorszint

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend