Hirdetés
Megvédi szívünket a csokoládé

Megvédi szívünket a csokoládé

Egy új tanulmány szerint a csokoládé mindennapos, kis mennyiségű fogyasztása közel 40 százalékkal csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Német kutatók csaknem 20 000 embert követtek nyomon nyolc éven keresztül. Felfedezték, hogy azok, akik átlagosan hat gramm csokoládét ettek naponta (egy kis kockának megfelelő mennyiség), azoknál 39 százalékkal csökkent a kockázata mind a szívinfarktusnak, mind a stroke-nak.

Hirdetés
Hirdetés

"Még túl korai lenne javaslatokkal állni elő, hogy egyen mindenki több csokoládét, de ha a cukrot és a magas zsírtartalmú nyalánkságokat egy darabka étcsokoládéra cserélik, az sokat segíthet" - mondta Brian Buijsse, a tanulmány vezetője, a Német Emberi Táplálkozástudományi Intézet táplálkozási epidemiológusa.

A túl sok árthat

A Buijsse és csapata által vizsgált emberek kórelőzményében nem szerepelt szívbetegség, hasonlóak voltak a kockázati tényezőik például a dohányzás és a testmozgás terén, s a testtömeg-indexükben sem akadt nagy eltérés.

Mivel a tanulmány csak megfigyelte az embereket, és nem adtak nekik közvetlenül csokoládét, hogy teszteljék a hatását, a szakértők szerint további kutatás szükséges annak meghatározásához, hogy megismerjék az édesség pontos hatását a testre. A tanulmányt a német kormány és az Európai Unió finanszírozta.

Az orvosok arra is felhívták a figyelmet, hogy a csokoládé nagy mennyiségben elhízást okozhat, mely a szívbetegségek és a stroke egyik fő kockázati tényezője.

"Az alapvető tudomány már elég meggyőzően kimutatta, hogy az étcsokoládé javítja az erek és a vérlemezkék működését" - mondta Frank Ruschitzka, a Zürichi Egyetemi Kórház kardiológusa, az Európai Kardiológus Szövetség szóvivője. "Mielőtt azonban vadul rávetjük magunkat az étcsokoládéra, vegyük számításba, hogy 100 gramm nagyjából 2 093 kJ energiát tartalmaz."

Buijsse elmondta, hogy azok, akik szeretnék kihasználni a csokoládé szívbarát hatásait, mondjanak le a másfajta nassolásról, ha csokoládét akarnak enni. "A legnagyobb problémát az okozza, hogy ne hízzanak el miatta" - mondta Buijsse. "A túl sok csokoládé negatív hatásai sajnos túlszárnyalják a kakaó előnyeit."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend