Hirdetés
Megtalálták a lisztérzékenység génjeit

Megtalálták a lisztérzékenység génjeit

Brit kutatók szerint egyes génvariációk felelősek a lisztérzékenység kialakulásáért - olvasható a Nature Genetics című folyóiratban.

Hirdetés
Hirdetés

A lisztérzékenység - más néven coeliakia, vagy glutén-szenzitív enteropátia - olyan emésztőrendszeri betegség, melyben a liszt és egyéb glutént tartalmazó ételek fogyasztása a vékonybél károsodásához vezet.

A Londoni Egyetem kutatói David van Heel irányításával egy új genetikai módszert használtak, melynek segítségével 778 beteg 300.000 génjét hasonlították össze 1422 egészséges páciensével.

Az találták, hogy a lisztérzékenyek örökítőanyagából hiányozott egy DNS régió, mely két fehérje, az interleukin-2 (IL-2) és IL-21 génjeinek védelméért felelős. Az interleukinok  a gyulladás hírvivő molekulái.

"Szövettani vizsgálattal a lisztérzékenyek vékonybele jellegzetes sajátságokat mutat, amint felismeri a glutént, ám egészségesekben is hasonló képet látunk" -mondta van Heel. "Vizsgálatunk első eredménye, az interleukinok kifejeződését meghatározó génekben talált különbség a jövőben nagy jelentőséggel bírhat a  betegség diagnózisában és kezelésében, ami ma nem egyszerű feladat."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend