Hirdetés
Meglepő célt szolgál az ásítás!

Meglepő célt szolgál az ásítás!

Mindenki szokott ásítani, ám a jelenség oka eddig ismeretlen volt a tudószok számára. Egy friss kutatás szerint viszont az ásítás lényege lehet, hogy segítsen a túlhevült agy lehűtésében.

2014.05.13
Hirdetés
Hirdetés

Osztrák szakértőknek sikerült kimutatniuk, hogy az ásítás gyakorisága összefügg a levegő hőmérsékletével, mégpedig úgy, hogy nagyon melegben és nagyon hidegben ritkábban következik be.

A vizsgálatot Jorg Massen, a Bécsi Egyetem munkatársa irányította. Ennek során azoknak az ásítását figyelték meg, akik az osztrák főváros utcán sétáltak télen és nyáron. Az eredményeket egy Arizonában végzett ugyanilyen kísérletével hasonlították össze.

Meglepő célt szolgál az ásítás!

A résztvevők mindegyikének olyan képet mutattak, amelyen egy másik ember ásít, kiváltva ezzel a „fertőző ásítás” jelenségét, majd beszámoltak a saját ásítási szokásaikról.

Világossá vált, hogy a bécsiek többet ásítanak nyáron, mint télen, míg Arizonában ennek a fordítottja volt a helyzet. Az is kiderült, hogy a fertőző ásításnak 20 Celsius fok körüli kültéri hőmérséklet mellett a legnagyobb az esélye.

A Physiology & Behavior című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján az ásítás sokkal ritkább volt melegebb időjárás esetén – például a 37 Celsius fokos arizonai nyárban –, illetve télen a fagypont közelében Bécsben. A kutatók magyarázata szerint az ásítás „agyhűtő” hatása nem működik, amennyiben odakint a testhőmérsékletnél melegebb van, télen pedig nem feltétlenül van rá szükség.

Noha széles körben elterjedt a feltételezés, miszerint az ásítás növeli a szervezet oxigénszintjét, a szerzők figyelmeztetnek, hogy még nem sikerült tudományos bizonyítékot találni e kapcsolat alátámasztására. Szerintük a mostani kutatás azt bizonyítja, hogy a spontán és a fertőző ásítás is segít lehűteni az agyat.

Az agy lehűtése javítja annak a teljesítményét, így a fertőző ásításnak akár evolúciós háttere is lehet az osztrák tudósok véleménye alapján.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend