Hirdetés
Meghűlést nem kapni a boltban...

Meghűlést nem kapni a boltban...

Dehogynem! A megfázás az egyik legkönnyebben "beszerezhető" betegség. A hideg időszakban minden további nélkül hozzá lehet jutni. Még pénzt sem kell adni érte, elegendő nem megfelelő öltözékben kimenni a szeles, hideg utcára, majd betérni a fűtött helyiségbe.

Hirdetés
Hirdetés

Egy röpke tízperces bevásárlás alatt nagy eséllyel hazaviszünk egy kellemetlen meghűlést - nemhiába kiabálta utánunk anyukánk, nagymamánk: "Aztán rád ne melegedjen a kabát!" A megfázás gyakran a hôháztartásunkat zavaró külsô körülmények - áthevülés, hirtelen lehűlés - miatt következik be. Íme, néhány ötlet ennek elkerülésére:

Indítsuk hideg zuhannyal a napot!

Tréningezhetjük testünket a hirtelen hômérséklet-változáshoz való gyors alkalmazkodásra, ha a meleg fürdô vagy tusolás utáni gyors hideg zuhanyt napi tisztálkodási rutinunk részévé tesszük. Még hatásosabb, ha törülközés helyett a fűtött fürdôszobában hagyjuk magától megszáradni a testünket!

Öltözködjünk rétegesen!

A kabát alá pulóvert, ez alá vékonyabb, hosszú vagy rövid ujjú, lehetôleg természetes anyagból (pamutból) készült pólót, inget, trikót vegyünk!

Meghűlést nem kapni a boltban...

Ne felejtsük otthon a sapkát, sálat, kesztyűt sem!

Szabaduljunk meg a felesleges holmitól!

Zárt, meleg helyiségbe belépve, amilyen hamar csak lehet, vegyük le a felsô réteget magunkról. Zseb hiányában is van helye a sapkának, ha belsejére és kabátunk alsó szegélyére kis tépôzárat varrunk! A sál oldalt megcsomózva és félig hátravetve a legegyszerűbb pulóvert is feldobja!

Menjünk el néha szaunába!

Amellett, hogy a hideg idôben kellemes kikapcsolódást nyújt és méregtelenítô hatása is közismert, a szauna testünket edzetté, ellenállóbbá is teszi a megfázással szemben, feltéve, ha nem felejtünk el utána hideg vízzel lezuhanyozni! Figyelem: ne állítsuk túl magasra a hôfokszabályozót, mert a túl forró levegô árt a nyálkahártyáknak és a légutaknak! Ne öntsünk hirtelen túl sok vizet a forró parázsra, mert testünknek szüksége van arra, hogy a felesleges hôt párologtatás útján leadhassa! Ha betegek vagyunk, ne menjünk uszodába, szaunába, mert ezek megterhelik a szívet és a vérkeringést, amit egyébként is fokozott működésre késztet maga a betegség.

A cseppfertôzés útján terjedô, vírus okozta betegség elkerülésének érdekében, ha lehet, kerüljük a zsúfolt, zárt helyiségeket, mert itt a megfertôzôdés veszélye igen magas. Fokozottan ügyeljünk a higiéniára, a gyakori kézmosásra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend