Hirdetés
Meghalt egy lány Vácon – Mindent az agyhártyagyulladásról

Meghalt egy lány Vácon – Mindent az agyhártyagyulladásról

A múlt hétvégén agyhártyagyulladásban elhunyt lány környezetében 106 embernek írtak fel az orvosok antibiotikumot.

Hirdetés
Hirdetés

„A fertőző agyhártyagyulladásban meghalt váci gimnazista lány közvetlen környezetében élők közül szerdáig 106-an kaptak megelőző jelleggel speciális antibiotikumot, újabb megbetegedést nem tapasztaltak” - tájékoztatta a fővárosi és Pest megyei tiszti főorvos az MTI-t.

„Egyelőre nem tudni, hogy milyen körülmények között betegedett meg a lány, akinek szervezetében a boncolást követő mikrobiológiai vizsgálatok kimutatták az agyhártyagyulladást okozó (neisseria meningitidis) baktériumot” - mondta Homor Zsuzsanna, aki szerint a kórokozó tünetmentes hordozása igen gyakori, elsősorban a fiatalok körében.

A 17 éves gimnazistánál múlt hét csütörtökön náthaszerű tünetek jelentkeztek, majd másnapra belázasodott, ezért a háziorvosához fordult. A kezelés ellenére láza tovább emelkedett, hányt is, később azonban a gyógyszerek hatására átmeneti javulás állt be nála, de ennek ellenére szombat reggel otthonában, az ágyában holtan találták.

Meghalt egy lány Vácon – Mindent az agyhártyagyulladásról

Az agyhártyagyulladást (meningococcus) baktériumfertőzés okozza, melynél csupán az esetek fele jár gennyes agyhártyagyulladással. Talán abszurdnak hangzik, de az ilyen módon megbetegedők helyzete a legjobb, mivel sokkal jobbak a túlélési esélyeik, mint azoknak, akik a jóval nehezebben gyógyítható szeptikus formát (itt csak a bőrvérzések láthatóak, idegrendszeri tünetek nincsenek) kapják meg. Bár a baktérium cseppfertőzéssel terjed, korántsem olyan nagyon fertőző, mint például az influenza. Csak igen szoros kontaktussal, például nyálcserével, vagy szoros együttlét, együttalvás során terjed.

Bővebben az agyhártyagyulladásról ide kattintva olvashatsz:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend