Hirdetés
Megbénítja az influenzát a magyar víruskutató

Megbénítja az influenzát a magyar víruskutató

Áttörést ért el a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Horváth Péter vezette kutatócsoportja az influenzavírus elemzésében – írja a delmagyar.hu.

Hirdetés
Hirdetés

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóirata, a Science adta hírül, hogy svájci és magyar kutatócsoportok áttörést értek el az influenzavírus kutatásában. Magyar részről a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Horváth Péter vezette csoportja működött közre. Olyan gént fedeztek fel, amely forradalmasíthatja az influenza elleni gyógyszerek fejlesztését.

"Az influenzavírus a sejtbe jutva olyan szemétkapszulának álcázza magát, amit a sejt kicsomagol, így továbbfertőz. Nekünk azt a gént sikerült megtalálni, amit ha kikapcsolunk, a vírusnak nem sikerül kicsomagolni magát, vagyis nem fertőz" – egyszerűsítette le felfedezésük lényegét a kutatócsoport vezetője.

Megbénítja az influenzát a magyar víruskutató

Adatokat analizáltak, speciális mikroszkópokkal kerestek megoldást, végül az eredményeket állatkísérletekkel igazolták.

Horváth Péter megjegyezte: az influenzát azért találták érdekes témának, mert ugyan nem a legsúlyosabb, de gazdasági szempontból a legdrágább betegség, hiszen a munkaképes lakosság nagy részét képes ledönteni a lábáról. Konkrét gyógyszer ráadásul nincs ellene, a védőoltásokat módosított vírusokból állítják elő, hogy beindítsa az emberi szervezet védekezését.

Az alapkutatást tehát a zürichiek és a szegediek elvégezték, most a gyógyszergyárak következnek, hogy 5–10 év alatt több milliárd dollárból kikísérletezzék az emberi orvoslásban használható gyógyszert. Ez áttörést jelenthet az olyan A típusú influenza terápiájában, mint például a télvégi járványos megbetegedés, a madárinfluenza vagy a H1N1.

A kutatócsoport 33 éves vezetője elárulta: a szegedivel párhuzamosan Helsinkiben is alapított egy kutatócsoportot; a rákgyógyításban kifejlesztett gyógyszereket tesztelnek új területeken. Tervük, hogy személyre szabott medicinát kísérleteznek ki.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend