Hirdetés
Már nem tabutéma a prosztatamegnagyobbodás

Már nem tabutéma a prosztatamegnagyobbodás

Ha vizelési problémákat okoz a prosztata, nem szabad szégyenkezni, orvoshoz kell fordulni, mert segíteni tud. Dr. Varga Attila urológust kérdeztük a sokáig tabunak számító témáról. Beszéljünk őszintén!

Hirdetés
Hirdetés

Középkorú férfiak körében gyakran viccelődés tárgya a megnagyobbodott prosztata, és az a tény, hogy a vizelés már nem úgy megy, mint 16 évesen. A beszélgetés legtöbbször nem fordul komolyra, pedig jó lenne folytatni a témát - az urológusnál.

Minden férfi érintett

Ötven éves kor körül minden férfinál jelentkezik a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, egyeseknél ez vizelési zavarokat okoz, másoknál semmit - mondta el dr. Varga Attila egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Andrológiai Központjának igazgatója. - Az 50-70 éves férfiak 60-80 százalékát érinti az elváltozás, de csak 5 százalékuknál okoz tüneteket. Van aki elviseli a korral járó problémákat, és van aki kénytelen urológushoz fordulni. Védekezni ellene nem nagyon lehet, hormonális változások (a dihidrotesztoszteron szint emelkedése, az ösztrogén-tesztoszteron arány megváltozása, a csökkent apoptozis) miatt kezd megnagyobbodni a szerv.

Már nem tabutéma a prosztatamegnagyobbodás

Fontos tudni, hogy nem a prosztata mérete okozza a gondot, hanem az, hogy merre növekszik. Ha oldalra terjeszkedik, talán egyáltalán nem provokál tüneteket. Akkor jelentkeznek a tipikus nehéz vizeléses tünetek, ha a prosztata a húgycső hátsó szakaszát nyomja össze, amelyek éjszaka még kifejezettebbek lehetnek, a beteg sokszor felébred, kénytelen felkelni. Előrehaladott, súlyos esetben a prosztata megnövekedése vizelési képtelenséghez is vezethet.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tünetei

  • gyakori, sürgető vizelési inger
  • nehezen, lassan meginduló vizelet
  • vékony sugárban ürülő vizelet
  • nem tökéletes kivizelés
  • a húgyhólyagban visszamaradó vizelet
  • utócsöpögés

Félelem és szégyenkezés nélkül

A vizsgálattól való félelem, a szégyenkezés miatt sok férfi a saját életét keseríti meg, pedig hathatós segítséget kaphatna, ugyanis nem kell elviselni a kellemetlen tüneteket! Először egy kérdőív kitöltése, majd fizikális és rektális vizsgálat következik, az orvos tapintással tájékozódik a prosztata méretéről. Az urológus PSA-vizsgálatot rendel, ez a vérből mutatja ki a prosztata mirigyhámjában termelődő antigéneket, melynek szintje a prosztata rák vagy más betegségek jelenlétére utalhat. Ultrahanggal vizsgálják a szerv méretét és elhelyezkedését, vizeletáramlás-méréssel meghatározzák az ürülési mennyiséget és sebességet, majd a visszamaradt vizeletet. A kapott eredmények alapján rendeli el az orvos a szükséges kezelést.

Törpepálma és alfa-blokkolók

Kezdeti stádiumban lehetőség van a fitoterápiára (pl. törpepálma, tökmagolaj), azaz a gyógynövényes kezelésre. Ha ezek nem segítenek, következnek a vényköteles úgynevezett alfa-receptor blokkolók, ez a terápia a prosztata-hólyagnyak simaizomzatának ellazulását eredményezi. A páciens azonnal megszabadulhat a tünetektől, de csak addig, amíg a gyógyszert szedi! Ha abbahagyja, visszatérnek a panaszok.

Szintén orvosi rendelvényre adhatók az 5-alfa-reduktáz-gátlók, amelyek a hormonális hatást befolyásolják, a tesztoszteron hatását „kapcsolják ki”, így igyekeznek meggátolni a prosztata növekedését. Ez egy lassú folyamat, a hatás fél-egy év alatt érzékelhető. A két terápia kombinációja is bevett kezelés, ez esetben is 3 havonta ellenőrzik a vizeletáramlást és a visszamaradó vizelet mennyiségét.

Ha operálni kell

Súlyos esetben, ha a vizeletáramlás sebessége 10 ml/sec alá csökken, a húgyhólyagban visszamaradt mennyiség pedig 50-100 ml fölé nő, műtétre lehet szükség. Ezek általában endoszkópos beavatkozások, a jól ismert prosztatagyalulással egy elektromos kaccsal a megnagyobbodott állományt kiszeletelik, így ezzel teszik szabaddá a húgycsövet. Bizonyos intézményekben lézerrel is végeznek ilyen műtéteket, ezek jelentősen csökkentik a műtét közbeni és utáni vérzés veszélyét. Amennyiben a prosztata 80-100 g fölé nőne, a jóindulatú mirigyállományt nyílt műtéti beavatkozással távolítják el a húgyhólyagon keresztül vagy a hólyag előtti térből. Ezután vizeletfertőtlenítő kezelést rendelnek, ezt követően a korábbi gyógyszeres kezelés elhagyható. Tudni kell, hogy a műtét után a prosztata ismét megnagyobbodhat, illetve rákos megbetegedése is előfordulhat, ezért a folyamatos szűrést ilyen műtétek után sem szabad elhagyni.

Segítség a természetből

Törpepálma

Thinkstock: 516396609

Az Egyesült Államok meleg partvidékén vagy Afrikában nő a törpepálma, értékes olaját szárított gyümölcséből nyerik ki. Hatóanyagai a tesztoszteron átalakulását gátolják, gyulladásgátlók és serkentik az immunrendszer működését, de nem okoznak szexuális problémákat, libidócsökkenést.

Tökmag

Thinkstock: 186046603

A tökmagból sajtolt sötét színű olaj régóta ismert szer a népi gyógyászatban, Magyarországon az Őrségben különösen jó fajták kaphatók. Vizelethajtó, fertőtleníti a húgyutakat, erősíti az immunrendszert, enyhítheti a prosztataproblémákat.

Csalán

Thinkstock: 488689839

Leveleinek és gyökerének is vizelethajtó, összehúzó hatása van, nem csak a prosztatára, de a húgyúti panaszok esetén is alkalmazható. Kapszula formájában kapható, gyakran tökmagolaj-koncentrátummal keverve.

Rozs

Thinkstock: 451429833

A növény pollenjeiből készült kivonat kapszulái jótékonyan hatnak a prosztata megnagyobbodásra. Csökkenheti az éjszakai vizelések számát és a hólyagban maradt vizelet mennyiségét, sokáig tartó alkalmazása zsugoríthatja a prosztataszövetet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend