Hirdetés
Mágneses ételvizsgálat

Mágneses ételvizsgálat

A tudósok arról számoltak be, hogy az úgynevezett mágneses lebegtetést, vagy maglev-elvet, amely technológiát a mágnesvasutaknál alkalmaznak, most más területen is hasznosítani fogják. Az ACS (Amerikai Kémiai Társaság) kéthetente megjelenő Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóirat legutóbbi számában arról írnak, hogy egy maglev-elven működő érzékelővel élelmiszereket, vizet, és más italokat lehet vizsgálni.

Hirdetés
Hirdetés

George Whitesides és kollégái szerint az élelmianyagok sűrűsége nagyon fontos tényező az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban, mert fontos információkat hordoz az anyagok kémiai összetételéről. A sűrűség megmutatja például az üdítőitalok cukortartalmát, a bor alkoholtartalmát, vagy azt, hogy az öntözéshez használt víz nem tartalmaz-e túl sok sót.

A jelenleg használatos készülékek messze nem ideálisak, és a tudósok úgy gondolták, hogy lennie kell egy egyszerűbb, olcsóbb, és könnyebben használható technológiának. Így fejlesztették ki a maglev-elven működő speciális érzékelőt, amivel egyszerűen és gyorsan mérhető meg a szilárd és folyékony anyagok sűrűsége. A jégkocka nagyságú szenzor egy folyadékkal töltött tartályból áll, aminek két végében mágnes található. A különböző anyagokból vett mintát belehelyezik ebbe a készülékbe, és a folyadékban elmozduló mágnesek távolsága mutatja a sűrűséget. A tudósok a közleményben mutatták be, hogy e készülékkel milyen gyorsan és könnyedén becsülhető meg a különféle vízminták sótartalma, vagy a tej-, sajt- és mogyoróvajminták relatív zsírtartalma.

"A "maglev" segítségével meghatározható, hogy a víz alkalmas-e fogyasztásra, vagy öntözésre, megállapítható az ételek-italok zsírtartalma, és nyomon követhető a gabonák feldolgozásának folyamata" - teszi hozzá a cikk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend