Hirdetés
Leszoknék, de hogyan?

Leszoknék, de hogyan?

A nemdohányzók védelmében hozott új törvények is elősegíthetik, hogy egyre több dohányos a leszokást választja. A dohányzás veszélyeivel többnyire maguk az érintettek is tisztában vannak, mégis nagyon nehéz letenni a cigarettát. Szerencsére senki sincs egyedül ebben a harcban. Dr. Tóth Mária szakgyógyszerész, a Tükör Patika munkatársa segítségével összefoglaltuk, hogyan segíthetnek a patikai szerek a dohányzásról való leszokásban.

Hirdetés
Hirdetés

Ha le akarjuk tenni a cigarettát, stratégiánkat három pillérre alapozhatjuk. Először is szükségünk lesz egy nagy adag akaraterőre. E nélkül nem megy, rajtunk kívül senki más nem határozhatja el a változást, és ha azt nem akarjuk igazán elszántan, a kritikus pillanatokban könnyen elbukhatunk.

Másodszor, ma már számos eszközt vehetünk igénybe a patikaszerektől az alternatív terápiákig. Harmadszor pedig jól jön a lelki támogatás: kérhetjük pszichológus segítségét, vagy járhatunk önsegítő csoportba, a lényeg, hogy nem kell teljesen magányosan megvívnunk ezt a harcot. Lássuk, hogyan hatnak a leszokást segítő patikaszerek! Ezek alapvetően két csoportra oszthatóak: a nikotinmentes és a nikotinpótló készítményekre.

Nyugtató hatás

A nikotinmentes szerek egyike négy növényi hatóanyagot tartalmaz, amelyek nyugtató, feszültségoldó, a nikotin utáni sóvárgást csökkentő, légzéskönnyítő és köptető hatással bírnak. Egy doboz egy huszonnyolc napos kúrára elegendő. Kezdetben több, később kevesebb tablettát kell bevenni annak függvényében, ahogyan csökkennek az elvonási tünetek.

Öröm nélkül

Leszoknék, de hogyan?Egy másik nikotinmentes készítmény hatásmechanizmusa azon alapul, hogy csökkenti bizonyos ingerületátvivő anyagok - a dopamin és a noradrenalin - szintjét, hiszen ezek felelősek a cigarettázással járó örömérzet kialakulásáért.Ezt a vényköteles szert depresszió ellen is szedik.

A klinikai vizsgálatok szerint megtízszerezi az akaraterőt. A készítményt kilenc hétig kell szedni. A kúra kezdete előtt ki kell tűzni a leszokás első napját, amikor már nem gyújtunk rá. A nevezetes nap ("stop day") előtt egy héttel kell elkezdeni a tabletta szedését. A vérben egy hét múlva lesz megfelelő a hatóanyag koncentrációja. Az átmeneti, egyhetes időszakban még szabad cigarettázni, de a nyolcadik naptól már nem.

A maradék nyolc hét valójában arra szolgál, hogy pszichésen is megszokjuk: már nem dohányzunk. Sokat segít, ha sportolni kezdünk, ha több programot szervezünk, egyszóval, ha elfoglaljuk magunkat, eltereljük a figyelmünket és más örömforrásokat keresünk. A készítményt nem szedhetik a hatóanyagra érzékeny személyek, illetve az epilepsziában, bulimiában vagy anorexiában szenvedők.


Nikotin: kiszorítva

Egy harmadik típusú nikotinmentes szer hatóanyaga a nikotinreceptorokhoz kötődik, leszorítva onnan a nikotinrészecskéket. Így a cigarettázás csak részlegesen serkenti a dopamin-felszabadulást, azaz dohányzáskor nem tapasztaljuk az úgynevezett rewarding (jutalmazó) hatást.Ezt a tablettát szintén orvos írhatja fel.

Négyféle kiszerelésben is kapható, a tizenkét hetes kúra folyamán ugyanis változtatni kell a szervezetbe juttatott hatóanyag mennyiségén. A fentiekhez hasonlóan, a kúra nyolcadik napjától tilos a dohányzás. Mellékhatásként fejfájás, émelygés, álmatlanság, különös álmok, esetleg hangulatingadozás vagy pánikreakciók is előfordulhatnak. A pszichés tünetek miatt érdemes lelki támogatást kérni. A készítménynek nincsen ellenjavallata.

Rágógumi és szopogató tabletta

Leszoknék, de hogyan?Egyes vizsgálatok szerint a nikotinpótló terápia másfél-kétszeresére "növeli" az akaraterőt. Ezeket az eszközöket kórházakban, például egyes műtétek előtt is alkalmazzák, amikor fontos, hogy a beteg - legalább átmenetileg - ne dohányozzon.A rágógumi és a szopogató tabletta hasonló hatásmechanizmussal bír. Ioncserélő gyantába ágyazott nikotint és - az előbbi felszívódását segítő - bikarbonátot tartalmaznak.

A cikk folytatódik a következő oldalon!

A nikotin a száj nyálkahártyáján keresztül jut a szervezetbe, biztosítva a dohányzáshoz szokott szervezet nikotinigényét, ám immár minden, a cigarettázáshoz kötődő rítus nélkül. Az "elfogyasztott" rágó vagy szopogató tabletta napi mennyiségét fokozatosan kell lecsökkenteni, míg végül teljesen el lehet hagyni anélkül, hogy visszatérnénk a dohányzáshoz. Ehhez általában elegendő három hónap, de a kúra szükség esetén - maximum - egy évig folytatható.

Tízből egy beteg fejfájásra, hányingerre panaszkodik. Szájnyálkahártya-irritáció vagy szájüregi fekély is előfordulhat.

Tapasz

A tapasz is nikotint juttat a szervezetbe, amely a bőr nyálkahártyáján keresztül szívódik fel. A kar, a hát vagy a mellkas tiszta, száraz, szőrtelen felületére kell felragasztani. Adagolómembránnal rendelkezik, amely biztosítja a nikotin lassú és folyamatos leadását a bőr felhámrétegén keresztül.

Mivel a vérbe jutó nikotin szintje egyenletes (nem úgy, mint egy-egy cigaretta elszívása után), kevésbé okoz méhizom-összehúzódásokat, valamint érösszehúzó hatása is enyhébb. Ezért kismamák és szívbetegek számára a tapasz a legjobb leszoktató módszer. A tapaszban lévő nikotin mennyiségét klinikai vizsgálatok alapján számolták ki. Használata alatt nem szabad rágyújtani, mert nikotin-túladagolás következhet be!

Mellékhatásként fejfájás, szédülés, hányinger, szapora pulzus, átmeneti vérnyomás-emelkedés, a bőrön pedig pirosodás és viszketés jelentkezhet.

Nikotin-túladagolás

Leszoknék, de hogyan?Bár keveset hallunk róla, nikotin esetében is előfordulhat túladagolás, amely a következő tünetekkel járhat:

 • hányás
 • hasmenés
 • izgatottság
 • végtagremegés
 • görcsös méhösszehúzódás
 • gyengeség

Súlyosabb esetben:

 • zavartság
 • izomgyengeség
 • jelentős testhőmérséklet-csökkenés
 • keringési zavar
 • a szív ingerületvezetési zavara
 • szívelégtelenség
 • rekeszizom-bénulás
 • görcsök
 • légzésbénulás


Akut halálos dózis:

40-60 milligramm nikotin - jóval kevesebb, mint amennyit egy doboz cigaretta tartalmaz - szervezetbe juttatása akár halálos következményekkel is járhat egy nemdohányzó felnőtt esetében!

Ezért ha nem dohányzunk, soha ne alkalmazzuk a nikotinpótló készítményeket, illetve gondoskodjunk arról, hogy azok ne kerülhessenek gyerekek kezébe, mert a túladagolás tüneteit okozhatják!

Hogyan használjuk a tapaszt?

 • Ne a hajlatokba tapasszuk!
 • Ne alkalmazzuk tetovált bőrfelületen, mert ott fokozott az irritáció veszélye!
 • Kerüljük a frissen szőrtelenített és ezért érzékeny felületet!
 • Ne ragasszuk talpra vagy tenyérre!
 • Ügyeljünk arra, hogy a tapasz ne érintkezzen a szemmel vagy az orrnyálkahártyával!
 • Ne ragasszuk szappanos, krémes, testápolóval fedett területre!
 • Ne használjunk egyszerre több tapaszt, de ne is daraboljuk fel!
 • A hét minden napján érdemes új bőrfelületre ragasztani a tapaszt.
 • Ha a tapaszt felbontjuk, fel kell használnunk, mert elkezdődik a nikotinleadás.

Megtérül?

Elsőre talán úgy tűnhet, a leszokást segítő terápiák nem éppen olcsók. Érdemes azonban az ár-érték arányt is megvizsgálni.

Vajon hány napi füstölés árát kell befektetnünk a terápiába?A leszokást segítő szerek esetében a három hónapra elegendő adag költségeit vettük figyelembe, hiszen sok esetben ennyi idő után képesek vagyunk letenni a cigarettát. Arra voltunk kíváncsiak, egy átlagos cigarettamárka esetén ez hány doboznak felel meg.

Számításainkban 600 forintos árat vettünk alapul. Természetesen figyelembe kell vennünk, hogy az egyes készítményeknek, eszközöknek eltérő lehet a hatékonysága. Ha a terápia után az exdohányos valóban nem gyújt rá többé, nem kérdés, hogy megéri-e a befektetés

Terápia típusa 3 havi adag ára Hány doboz cigaretta? Mennyi idő alatt költenénk el ennyi pénzt cigarettára, ha napi fél dobozzal szívunk? Mennyi idő alatt költenénk el ennyi pénzt cigarettára,
ha napi egy dobozzal szívunk?                   

Filmtabletta

75000 Ft  125   8 hónap   4 hónap

Rágógumi 3600  - 52000 Ft 6- 87 12 nap- félév 6 nap - 3 hónap

Szopogató tabletta 54000 Ft 90 félév 3 hónap

Tapasz 39000-48000 Ft 65-80 4-5 hónap 2-2,5 hónap

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend