Hirdetés
Leszokás elvonási tünetek nélkül

Leszokás elvonási tünetek nélkül

A dohányzás abbahagyására készülőknek már nem kell tartaniuk a kellemetlen elvonási tünetektől.

2014.01.09
Hirdetés
Hirdetés

Több olyan módszer is létezik napjainkban, amelyek elvonási tünetek nélkül segítik át a dohányosokat a leszokáson, és bár a legtöbbnek van valamilyen mellékhatása, a szakértők szerint a leszokás előnyei messze túlszárnyalják a mellékhatások kockázatát.

Nikotinpótló kezelés

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) számos nikotinpótló terméket jóváhagyott, köztük a nikotintapaszt, a nikotinrágót, az inhalátort, a nikotintartalmú szopogatós tablettát, valamint az orr- és szájsprayt.

Gyógyszerek

A leszokásban két gyógyszer segíthet: az egyik hatóanyaga a bupropion, a másiké a vareniklin. A bupropiont lehet együtt alkalmazni nikotinpótló kezeléssel, a vareniklint azonban általában nem. A szakértők szerint mindkét gyógyszer hatékony.

Alternatív terápiák

A hipnózis, az akupunktúra és számos egyéb alternatív kezelések is rendelkezésre állnak a leszokás támogatására.

Leszokás elvonási tünetek nélkül

Mivel azonban egyelőre nem készültek széles körű kutatások a hipnózisra és az akupunktúrára vonatkozóan, az amerikai nemzeti irányelvek még nem tartalmazzák ezeket a terápiákat.

Társadalmi támogatás

A társadalmi támogatást a többnyire csak minimálisan használják ki, pedig rengeteg forrás áll rendelkezésre. Ezek közé tartozik a leszokást segítő telefonos forródrót is, amely a statisztikák szerint jelentősen elősegítette a leszokás arányát.

Elektromos cigaretta

Bár a szakértők még nem adtak egyértelműen zöld utat az e-cigarettának, máris sokan használják ezt az eszközt. Az elektromos cigaretta hevítéssel alakítja belélegezhető párává a nikotint és más vegyületeket, ami nagyon hasonlít a cigarettázáshoz.

A lényeg

A szakértők szerint nem szabad hagyni, hogy az első sikertelen leszokási kísérlet eltántorítson bennünket a leszokástól. Az emberek többségének a leszokáshoz több próbálkozásra van szüksége. Fel kell ismerni, hogy a kudarc is része a folyamatnak, és ha valaki visszaesik, nem szabad túlságosan szigorúnak lennie magával. Azt is nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az életkortól függetlenül mindenkinek előnyt jelent a leszokás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend