Hirdetés
Leleplezett ráksejtek a vérben

Leleplezett ráksejtek a vérben

Nagy érzékenységű mikrochippel azonosítják amerikai kutatók a véráramban keringő, akár csak nyomokban jelen lévő ráksejteket. 

Hirdetés
Hirdetés

Kiválasztja a vérmintából, megszámlálja és elemzi a daganatos sejteket az a készülék, melyet a bostoni Harvard Medical School és a Massachusetts General Hospital közös kutatócsoportja fejlesztett ki.

A tumorsejteket törékenységük miatt nem egyszerű csapdába ejteni és tanulmányozni. A Mehmet Toner által vezetett csoport új módszerével megsokszorozza, ezzel könnyebben mérhetővé teszi őket. Az eljárást a Nature tudományos szaklapban publikálták a kutatók.

A rákos halálozások 90 százaléka az áttét képződése miatt történik, amikor a véráram az elsődleges daganatból átviszi a tumorsejteket más, addig érintetlen szervekbe is.

A készülék lelkét alkotó chipet olyan antitestek borítják, melyek felismerik a különböző típusú rákos sejteket és magukhoz ragadják azokat.

Az eddig használt készülék egy kémcsőnyi (8 milliliter) vérminta 60 milliárd sejtjéből legfeljebb öt tumorsejtet tudott elválasztani. Az új eszköz akár ezer rákos sejtet is foglyul ejt. Így az elemzés pontosabb, gyorsabb lehet.

A készüléket 68 páciensnél tesztelték öt különböző típusú, tüdő-, prosztata-, mell-, hasnyálmirigy- és vastagbélrák sejtjeire.

A teszt érzékenyen és pontosan jelezte a kezelések nyomán bekövetkező változásokat is a vérben keringő tumorsejtek mennyiségében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend