Hirdetés
Látásfejlődés felnőttkorban is?

Látásfejlődés felnőttkorban is?

A látás kialakulásának pontos megértése még jelenleg is kihívás az ideggyógyászok számára. 2003-ban Pawan Sinha professzor, a Massachusetts-i technológiai intézet munkatársa olyan programot indított el Indiában, mely születésüktől kezdve (kongenitális) vak gyermekeken kívánt segíteni.

Hirdetés
Hirdetés

A Prakash-projekt keretén belül a professzor két végzős egyetemi hallgató - Yuri Ostrovsky és Aaron Andalman - segítségével megismertek egy olyan indiai hölgyet, aki 12 éves koráig nagyon sűrű zöldhályog miatt vak volt. A műtétek után eltelt 20 év alatt sikerült elérni, hogy meg tud különböztetni különálló tárgyakat, van mélységérzete, észre tudja venni az arcokat egy tájkép előtt, és fel tud ismerni arcokat. Az ő esete bizonyította, hogy még akkor is meg lehet tanulni látni, ha a teljes gyermekkort vakságban kell leélni.

Az eddig elfogadott nézet szerint, az agy fejlődése során létezik egy olyan idő-intervallum, melynek során a külvilágból valamely érzékszerven keresztül érkező jelek feldolgozását megtanulja az agy. Sinha professzor szerint a látással kapcsolatban bizonyos funkciókhoz - például az éleslátáshoz - valószínűleg tényleg szükség van a kora gyermekkori ingerekre, azonban sok egyéb funkció jóval később is megtanulható. Úgy is mondhatnánk, hogy agyunk nem olyan 'merev' felnőttkorban, mint hinnénk, azaz sok olyan átalakulás létrejöhet még az agyon belül, melyek például a látás kialakításához szükségesek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend