Hirdetés
Laboratóriumban készült ételekkel táplálkoztak 105 napig

Laboratóriumban készült ételekkel táplálkoztak 105 napig

Befejeződött az első kínai bioregeneratív kapszula 105 napos tesztelése, amely során három önkéntes élt a zárt kabinban és evett evett laboratóriumi körülmények között termesztett zöldségeket, illetve rovarokat. A kísérlet zárónapján, kedden egészségesen tértek vissza a "normális hétköznapi életbe" - jelentette a kínai média.

2014.05.21
Hirdetés
Hirdetés

Ez volt Kína első olyan tesztje a "Holdpalota 1" elnevezésű 500 köbméteres egységben, amelybe embereket vontak be. A helyszín az ország első, egyben a világ harmadik úgynevezett bioregeneratív létfenntartó bázisa volt.

A virtuális bioszférát képező zárt laboratóriumot a légügyi és űrhajózási képzéséről ismert pekingi Beihang Egyetem kampuszában állították fel. Lakóinak lehetőségük volt saját fogyasztásukra élelmiszereket előállítani, így megpróbálkozhattak a gabona-, a zöldség- és gyümölcstermesztéssel, illetve étkezési célú rovarok tenyésztésével.

Laboratóriumban készült ételekkel táplálkoztak 105 napig

A kutatócsoport a bázisra ötfajta gabonát, 15 fajta zöldséget, 1 féle gyümölcsöt választott, és "telepítette" a fehérjedús sárga nagy lisztbogarat is.

A rendszer főmérnöke, Liu Hung azt nyilatkozta, hogy a körülmények alkalmasak víz előállítására, továbbá műtrágyagyártásra, a hulladék feldolgozására és a levegő frissítésére. Úgy fogalmazott, hogy mindez a kabinnal és a két növénytermesztő laboratóriummal együttesen miniatűr változata a Föld bioszférájának. A benne szerzett tapasztalatok pedig segíthetik az űrhajósok biztonságos létezését és működését az űrállomásokon anélkül, hogy hosszabb ideig földi ellátáshoz jutnának.

Tavaly júniusban három kínai űrhajós 12 napot töltött a Tienkung-1 (Mennyei Palota-1) nevű kísérleti űrállomáson Kína leghosszabb idejű űrbéli küldetésének részeként. A kínai űrprogram második évtizedében Kína saját állandó űrállomáson dolgozik és tervezi űrhajósának első Holdra szállását.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend