Hirdetés

Kutyaharapás

A kutyaharapás egyre súlyosabb közegészségügyi problémát jelent. A Coloradoi Egyetem kutatói kimutatták, hogy azok a gyermekek vannak a leginkább veszélynek kitéve, akiket szüleik felügyelet nélkül hagynak. Az első harapást általában egy második, még brutálisabb támadás követi.

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Vikram Durairaj és a Coloradoi Egyetem munkatársai megállapították, hogy a kutyák leginkább a gyermekek arcát és a szem környékét veszik célba - főként azok a fajták, melyekről azt tartják, hogy barátságosak a gyermekekkel (például a labrador). Az Amerikai Fül-Orr-Gégészeti Akadémia éves előadásán elhangzott előadás szerint a gyakori arccsonti és szemkörüli sérülések következménye nem ritkán a szemhéj leszakadása, a könnycsatornák, vagy a szemgolyó károsodása.

Néhány sérülés komplex sebészeti rekonstrukciós beavatkozásokat tesz szükségessé. Azért lehetnek veszélyeztetettek a gyermekek, mert kisebb testméretük miatt az arcuk könnyebben elérhető a kutyák számára. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban évente 4,5 millió ember él át kutyaharapást, ebből 885 ezer egészségügyi ellátásra szorul.

Jelen tanulmány 537 kutyaharapást szenvedett gyermeket vizsgált, akiket az egyetem gyermekkórházában kezeltek 2003 és 2008 között. A kutatók megállapították, hogy a gyermekek 68 százaléka 5 éves, vagy annál fiatalabb volt, a legveszélyeztetettebbnek a 3 éves korosztály bizonyult. Az esetek többségében a gyermek korábbról ismerte a kutyát a család, barátok, vagy a szomszéd révén. Az esetek felében a kutyát a gyermek provokálta.

Érdekes, hogy nem a harcosnak nevelt a kutyafajták voltak többségben a támadó állatok között. Az esetek 23 százalékánál keverék volt az elkövető, labradorok 13,7 százalékban, rottweilerek 4,9 százalékban, németjuhász 4,4 százalékban, golden retriever 3 százalékban volt felelős. A vizsgálatot Denver környékén végezték el, ahol tilos pitbullt tartani.

Dr. Durairaj szerint a kutyák harapási hajlandóságát elsősorban öröklött tényezők, és a korai élmények határozzák meg, másodsorban a szocializáció, a nevelés, az egészségi állapot, valamint az áldozat viselkedése. Rámutatott, hogy a kutyával szemben tanúsított megértés nem véd a harapástól. Mivel az első harapást általában egy brutálisabb második követi, az első esetet követően azonnal el kell távolítani otthonról a kutyát. Továbbá felhívta rá a figyelmet, hogy soha nem szabad a gyermeket a kutyával felügyelet nélkül hagyni.

 

gyermekarc szem környék arccsontszemkörüli sérülésekszemhéj leszakadáskönnycsatornák szemgolyó károsodása.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend