Hirdetés
Különös betegségek: Megtámadott a saját kezem!

Különös betegségek: Megtámadott a saját kezem!

Képzeljük el azt a horrorfilmbe illő jelenetet, amikor egyik végtagunk önálló életre kel, és ránk támad. Bár ez az extrém eset valószínűleg nem minden idegenkéz-szindrómában szenvedőt érint, a probléma nagyon is létezik. Az érintettek általában úgy írják le az élményt, mintha egy szellem vagy démon szállná meg önállósodott végtagjukat.

Hirdetés
Hirdetés

Az ötvenes éveiben járó Karen Byrne történetéről még 2011-ben számolt be a BBC magazin. Epilepsziája miatt az asszony 27 évesen agyműtéten esett át. Az agyhasítás egy drasztikus operáció, ezért csak rendkívül súlyos esetekben alkalmazzák. Az eljárás során a két agyféltekét összekötő idegrostköteget, a kéregtestet vágják át. A műtét célja, hogy az epileptikus rohamok ne terjedjenek át az egyik agyféltekéről a másikra. Az eljárás – bár az epilepsziát sikeresen megszüntette – vélhetően alaposan megzavarta a két agyfélteke közötti kommunikációt.

Különös betegségek: Megtámadott a saját kezem!

A tünetek nem sokkal a műtét után jelentkeztek: orvosai azt vették észre, hogy Karen bal keze elkezdte kigombolni az asszony ruháját. Az akaratlan cselekvést jobb kezével ugyan megakadályozta, azonban rögtön ezt követően a bal kéz ismét a vetkőztetésbe fogott. Később sorra következtek a bizarrabbnál bizarrabb esetek: például amikor cigarettára akart gyújtani, idegenként viselkedő keze kivette a szájából és eldobta azt, vagy az asszony táskájából tulajdonított el dolgokat. Olyan helyzet is előfordult, hogy az engedetlen végtag arcon csapta a nőt.

Tizennyolc évig kellett elviselnie az állapotot, orvosainak köszönhetően azonban valamilyen szinten sikerült megzaboláznia engedetlen végtagját. Sajnos teljes gyógymód azóta sincsen a problémára.

Különös betegségek sorozatunkat folytatjuk...

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend