Hirdetés
Kullancskalauz - Hogyan fertőz a kullancs?

Kullancskalauz - Hogyan fertőz a kullancs?

Írásunkban a kullancsokkal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket oszlatjuk el. Megtudhatják, hogy a közhiedelemmel ellentétben a kullancs nem csak a szúrásával (nyálával) fertőz, hanem székletével, tetemével is, és akár a természetben legelő kecske teje által is megfertőződhetünk kullancs terjesztette betegséggel.

Hirdetés
Hirdetés

Az optimális időjárásnak köszönhetően a petékből kikelő hatlábú kullancslárvák a talaj üregeiben élő kisrágcsálók fiókáin szívják meg magukat vérrel.

A lárvák gúnyája ezután felreped és kilép belőlük a nyolclábú kullancsnimfa, mely az erdei állatokon szívja meg magát vérrel, s továbbfejlődés után "bőréből" kilépve már kifejlett nőstény-, vagy hímkullanccsá lesz.

Az egyedfejlődési állomásokon, az erdei vadakból szívott vérrel "veszik magukhoz" a kórokozó mikroorganizmusokat és oltják a következő áldozatukba.

A háziállat és az ember megfertőzése azon múlik, hogy az adott földrajzi régióban az erdei állatok körében milyen kullancs terjesztette betegség honos, mert annak a kórokozóját oltja tovább a kedvenc háziállatba, vagy az emberbe.

Sokan úgy gondolják, a kullancs leggyakrabban a szúrásával (nyálával) fertőz. Ám a kullancs más fertőzési technikákkal is rendelkezik.

  • A kullancs székletében is vannak kórokozók. A széklet beszáradása után az felporzik, s így a közelben lévő állat és ember légúti fertőződést szenved. A bőrsebbe került széklet is fertőz.

  • Az elhalt kullancs testében élve maradnak a kórokozók, és a tetem porladása után is megvan a széklethez hasonlóan a belégzéses fertőződés lehetősége.

  • A kullancs terjesztette kórokozókkal fertőzött erdei állatok szennyezik a növényzetet és a természetes vizeket, ahol - közvetett úton - mi is megfertőződhetünk kullancs terjesztette betegséggel. A természetben legelő birka vagy kecske tején keresztül is fertőződhet az óvatlan kiránduló.

  • A kullancs vagy annak ürüléke lenyelésével is bekövetkezhet a fertőződés, elsősorban kutya és kisgyermek esetében.

  • A kullancs szakszerűtlen eltávolításakor is történhet fertőződés, ha a kullancs "feje" bennszakad a bőrben. A szétszakadt kullancs testéből kiömlő kórokozótartalmú testváladék fertőzi a csípett személyt, s ha körömmel tépték ki, még a körömágyi hajszálrepedésű sebeken keresztül az eltávolítást végző személy is fertőződhet. Ennek kivédésére szolgál a kullancseltávolító kanál, mely állatpatikákban és gyógyszertárakban kapható.

Dr. Kapiller Zoltán

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend