Hirdetés
Kullancskalauz - A kullancs helyes eltávolítása a bőrből

Kullancskalauz - A kullancs helyes eltávolítása a bőrből

A kullancseltávolítás népi módszerei (zsírral bekenés, csipesszel kicsavarás) a kullancs fuldoklását okozzák, így az agonizáló kullancs fertőző nyálat köp a szervezetbe. A kullancseltávolítás helyes módja a kullancseltávolító kanál alkalmazása, melynek segítségével a kullancsot úgy tudjuk kiszedni a bőrből, hogy az nem okoz további fertőzéseket.

Hirdetés
Hirdetés

A kánikula elmúltával az állatok élősködői, így a kullancsok is nagy létszámban lepik el a természetben élő áldozataikat.

A vadfajokat Magyarországon 42 kullancsfaj gyötri. E kullancsfajok közül féltucat kullancsfaj alkot ún. kullancskommandókat, amelyek veszélyt jelentenek a háziállatokra és az emberekre is.

Kullancstámadásra két irányból számíthatunk.

A szemmel rendelkező, látó kullancsok a gyepi növénytársulásokat lakják és a fűszálak árnyékos fonákján megkapaszkodva, lesből várják áldozatukat, akire alulról kapaszkodnak fel. E stratégiát alkalmazza például a birkakullancs (Dermacentor marginatus), mely a somogyi legelőkön és a Hortobágyon is őshonos. A szem nélküli, vak kullancsok a lombos erdők lakói.

Tájékozodásuk fő szerve az elülső lábaikon lévő Haller-szerv, mely biológiai-kémiai radarként üzemel és képes jelezni, ha potenciális áldozat közeledik.

Ahhoz, hogy ily módon tájékozódjon a vak kullancs, magasra (max.1,5 m-re) kell másznia a cserjéken vagy a facsemetéken. Az árnyékot adó levelek fonákján kapaszkodó vak kullancs fentről veti magát áldozatára.

E támadási módot alkalmazza például a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), mely főleg a csertölgy alapú erdőségek lakója. A fent említett kullancsfajok a leggyakoribbak egész Európában.

A kullancsfajok egyedei a direkt napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert gyűlölik a napfényt a halálos kiszáradás veszélye miatt.

Az erős napfény miatt július közepétől augusztus közepéig alig találkozhatunk kullanccsal a természetben.

Februártól-novemberig napszaki ingadozást is mutat a kullancsok felbukkanása, ami a nyárutón azt jelenti, hogy a déli erős napsütés elől az avar hűvösébe bújnak.

Tehát a reggeli és a kora esti időpontban a legaktívabbak a kullancsok.

A kullancs bőrből való eltávolítására sok népi módszer él a köztudatban.

Sajnos minden hagyományos módszer (zsírral bekenés, csipesszel kicsavarás, stb.) a kullancs fuldoklását és gyötrését célozza. Ennek következtében az agonizáló kullancs bacilus tartalmú nyálat köp áldozatába. Tehát e népi módszerek éppen a megelőzendő fertőződést idézik elő!

A veszélytelen eltávolításra készült a kullancseltávolító kanál elnevezésű eszköz, amely a Találmányi Világkiállítás aranyérmét is megkapta.

A kanál az első olyan, kullancs eltávolítására szolgáló eszköz, mely a kifejlett (imágó) kullancsot gyötrés nélkül távolítja el a bőrből. Így kivédhető a fertőzésveszély.

A kullancseltávolító kanál a kullancs szipókáját úgy fordítja ki a bőrből, mint a meggymagkinyomó a meggyből a magot, tehát anélkül, hogy megragadná a kullancsot és megszorítaná a kullancs nyálmirigyeit. A kullancseltávolító kanál kapható az állatpatikákban és a gyógyszertárakban.  

Dr. Kapiller Zoltán

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend