Hirdetés
Ki is a gyengébbik nem?

Ki is a gyengébbik nem?

Tudósok szerint a férfiaknak valószínűleg gyengébb az immunrendszere, és fogékonyabbak egy bizonyos férfiinfluenza-fertőzésre, mint a nők. A Cambridge Egyetem kutatóinak új elmélete szerint hormonális különbségek és evolúciós tényezők miatt a férfiak sokkal hajlamosabbak a fertőzésekre, mint a nők.

Hirdetés
Hirdetés

Véleményük szerint már egy sor állatfajnál megfigyelték, hogy immunrendszerüket tekintve a férfiak inkább nevezhetők a gyengébbik nemnek, arra is fényt derítettek már korábban, hogy a nők és a férfiak között különbségek tapasztalhatók abban, hogyan veszik fel a harcot a fertőzésekkel szemben. Ezt a különbséget általában a hormonokkal magyarázzák a szakemberek, vagyis, leegyszerűsítve elmondható, a magasabb tesztoszteronszint több köhögést és megfázást eredményez.

A Cambridge Egyetem kutatói egy matematikai modellt dolgoztak ki, amellyel az olyan külső tényezők szerepét kívánták jobban megvizsgálni a női és férfi immunrendszer kialakulásában, mint a gazdaság vagy a járványok hatásai. Ezzel azt kívánták megvizsgálni, hogy a férfi és női immunrendszerek közötti különbség kialakulására milyen evolúciós nyomások lehettek hatással.

A kutatók azt találták, a férfiak, akik eleve inkább hajlamosak a kockázatos, veszélyes magatartásformák gyakorlására, mivel versengeniük kell a nőkért, sokkal nyitottabbak voltak a fertőző ágensek számára is. John Oxford, a Londoni Egyetem virológus professzora szerint azonban ez a teória téves, mivel az általuk végrehajtott, influenzavírussal végzett kutatások során semmilyen különbség nem mutatkozott a nők és a férfiak között az immunitásukat vagy a felépülési idejüket tekintve - hacsak nem annyiban, hogy a londoni professzor szerint a nők többet panaszkodtak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend