Hirdetés
Kevesen és keveset bicikliznek a magyarok

Kevesen és keveset bicikliznek a magyarok

Több férfi pattan kétkerekűre, mint hölgy, de összességében sajnos többen szavaznak egyéb megoldásokra a kerékpár helyett, mint ahányan a kétkerekűvel közlekednek - derül ki a Magyar Kerékpáros Klub által közzétett felmérésből. A felmérésből kiderül, hogy a magyar lakosság 60 százaléka két hét alatt egyszer sem ül kerékpárra, míg a férfiak esetében ez picit jobb, ott 43 százalék a kétkerekűt választók aránya. Nem meglepő módon a hatvan év fölöttiek esetében is kisebb az arány, mint az átlag.

Hirdetés
Hirdetés

Az idősebbek 34 százaléka választja rendszeresen ezt a közlekedési eszközt. Legkevesebben Észak-Magyarországon és a dél-dunántúli régióban használják kétkerekűjüket: itt 26 és 27 százalék tekintette magát rendszeres kerékpározónak.

Regionális különbség is van a felmérés alapján: míg a Nyugat-Dunántúlon 47 százalék, addig az észak-alföldi területeken 63 százalék pattan fel drótszamarára rendszeresen. Látványos a különbség a főváros és a vidéki kisebb települések között is: Budapesten mindösszesen 16 százaléknyian választják ezt a közlekedési formát, míg vidéken minden második ember használja. A vidéki nagyvárosokban jellemzően 25 százalék körüli az arány.

Magasabb - felsőfokú - végzettséggel rendelkezők között nagyobb a kerékpározás aránya is: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 14, a magas beosztásúak körében pedig 15 százalék a rendszeresen tekerők száma. Nem meglepő módon eltérés van a szabadidős célokból történő kerékpározás esetén a 30 év alattiak és a többi korosztály között: előbbi kiemelkedik a többitől ilyen célú tevékenység terén. Szabadidejüket legtöbben a középső régióban, azon belül is Budapesten töltik kerékpáron, a fővárosban 11 százalék választja szabadidős tevékenységhez a kerékpárt az ezer fős minta alapján.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend