Hirdetés
Kétségek között

Kétségek között

Egy friss tanulmány szerint az Egyesült Államokban 2010 első negyedévében körülbelül 59,1 millió ember nem rendelkezett az azt megelőző legalább 12 hónapban egészségbiztosítással. Ez a szám 400 ezerrel magasabb a 2009 egészére vonatkozó adatnál, 2008-hoz képest pedig közel hárommillióval magasabb, amikor 56,4 millió amerikai nem rendelkezett biztosítással legalább az év egy részében.

Hirdetés
Hirdetés

Mindez a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) jelentéséből derült ki. A biztosítatlan amerikaiak nagyobb valószínűséggel mondanak le az egészségügyi ellátásról a magas költségek miatt, mint a biztosítottak, ez pedig az egészségi állapotuk romlásához, és hosszú távon nagyobb egészségügyi kiadásokhoz vezethet.

Barack Obama elnök egészségügyi reformja 2010 elején lépett érvénybe, éppen akkor, amikor a tanulmányhoz szükséges adatokat interjúk keretében összegyűjtötték. A reform törvényei értelmében több millió biztosítással nem rendelkező amerikaira akarja a kormány kiterjeszteni az egészségbiztosítást, a biztosítóknak pedig megtiltják, hogy megtagadják a biztosítást a valamilyen alapbetegségben szenvedő emberektől. A törvény számos kitétele azonban csak a következő években válik érezhetővé a gyakorlatban.

Az Egyesült Államokban az egészségbiztosítást többnyire a munkáltató fizeti, és a munkanélküliség aránya a tavaly márciusi 8,5 százalékról idén 10 százalékra ugrott. A biztosítással nem rendelkezők többsége 18-64 éves felnőtt. Az államilag finanszírozott Medicare program majdnem általános biztosítást nyújt az időseknek, a Medicaid és a Gyermek Egészségbiztosítási Program pedig jelentősen megnövelte a 18 éven aluli egészségbiztosítottak számát. A tanulmány készítését megelőzően azonban 8,7 millió gyermek nem rendelkezett az év legalább egy részében egészségbiztosítással, és 3,4 millió gyermek nem rendelkezett biztosítással több mint egy évig.

A jelentés szerint közel tízszer ennyi, 30,4 millió felnőtt nem rendelkezett egészségbiztosítással több mint 12 hónapig egyhuzamban az idei év első negyedében, így a hosszú távon biztosítatlan amerikaiak száma 2009-hez képest 1,1 millió főre emelkedett.

 

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend