Hirdetés
Kerüld el a visszereket! Válts életmódot!

Kerüld el a visszereket! Válts életmódot!

Egy néhány évvel ezelőtt készült felmérés adatai szerint a férfiak csaknem egyötödének, a nők majdnem felének vannak visszeres panaszai. Az életkor előrehaladtával ráadásul a betegség előfordulása nő: míg harmincasok 20 százaléka, az ötveneseknek már 47 százaléka, a hatvan év felettieknek pedig 59 százaléka szenved visszérproblémáktól.

Hirdetés
Hirdetés

Az idősebb korosztályra jellemző magasabb előfordulás nem csupán a korral járó következmény. A fiatalkorban elhanyagolt tünetek később súlyosabb formában jelentkeznek!

A vénák működése

A visszerek (vagy vénák) azok az erek, amelyek az oxigénben szegény, szén-dioxidban gazdag elhasznált vért szállítják a szövetekből a szív felé. A lábban megkülönböztetjük a bőr alatt elhelyezkedő felületes és az izmok között futó mélyvénás rendszert. Ezeket a létrafokokhoz hasonló, úgynevezett perforans ágak kötik össze. A mélyvénás rendszer kiürülését az alsó végtag izmainak járás, sportolás közben történő összehúzódása segíti elő. A működésben lévő izmok „kipumpálják” a vért a vénákból, az erek billentyűi pedig segítik az áramlás irányítását. A mélyvénák kitágulása igen veszélyes lehet, hiszen – anélkül, hogy feltűnő lenne és fájdalmat okozna – trombózis és embólia kialakulásához vezethet. Amit azonban a köznyelvben visszérbetegségnek hívunk, az a felületi visszérrendszer betegsége.

Vénás panaszok

Ha a mélyvénás rendszer elzáródik, vagy egyéb rizikótényezők (dohányzás, terhesség, túlsúly, családi hajlam, daganatos betegségek, ülő-, illetve álló munka végzése) állnak fenn, a megnövekedett nyomás kitágítja a felületes vénarendszert, így a végtag vénás vérének nagyobb része ezen keresztül áramlik. A vénák fala kitágul, megnyúlik, az erek kanyargóssá válnak, kötélszerűen megvastagodnak. Ezeket a beteg vénaszakaszokat hívjuk másodlagos visszértágulatoknak. A billentyűk már nem képesek elzárni az ér keresztmetszetét, s a vér visszafelé (is) folyik. Így tovább romlik a billentyűk állapota, és az ér még tovább tágul.

Kerüld el a visszereket! Válts életmódot!

A tág, kanyargós erek hajlamosak a visszérgyulladásra, ami nagyon kellemetlen, vérrögösödéssel, pirosodással, fájdalommal járó betegség. Gyógyulása lassú – attól függően, hogy milyen hamar fordulunk orvoshoz egy-két, de akár öt-hat hetet is igénybe vehet.
Egyéb panaszok is jelentkezhetnek, mint például az ödéma, a nehézláb-érzés, a kellemetlen, feszítő fájdalom, a lábikragörcs.
Nagyon fontos, hogy már a kezdeti panaszokat is vegyük komolyan. A fiatalkorban észlelt, kezdeti tünetek könnyen kezelhetőek, és megfelelő terápiával megelőzhető, hogy idős korra súlyosbodjon a betegség.

Amit magunk is megtehetünk

Maradjunk karcsúak!

Az elhízott egyén nehezen mozog, nem igazán végez aktív mozgást. Így az erek megfelelő működését segítő izompumpa is kevésbé működik, tehát egyenes út vezet a visszerek kitágulásához, a lábdagadáshoz és az ödémához. Ezek a betegek a trombózisra is sokkal hajlamosabbak!

Ne erőltessük túl a lábunkat!

Ha ülőmunkát végzünk, legalább óránként tornáztassuk meg a lábunkat! Ülés közben lehetőleg ne tegyük keresztbe a lábunkat, mert ilyenkor a térdhajlatban gátoljuk a vénák áramlását, és növeljük a nyomást a lábszárban. Alkalmazzuk naponta a hideg-meleg váltott zuhanyt. Ha hazaértünk, pár percre polcoljuk fel a lábunkat.

Mozogjunk rendszeresen!

Minden sport, amely megmozgatja az alsó végtag izmait, nagyon jó, segíti az erek munkáját, az izmok, a kötőszövetek és a bőr vérellátását. Létezik olyan speciális torna is, amely a súlycsökkentés mellett kifejezetten érerősítő elemeket is tartalmaz. Fontos, hogy az ülő- vagy álló munkát végzők is megmozgassák időnként a lábukat.

Táplálkozzunk egészségesen!

A keringés javítására és az érfalak erősítésére általánosan ajánlott a C- és az E-vitamin. Fogyasszunk naponta 1–2 adag (marék) sötét színű bogyós gyümölcsöt vagy zöldséget. Az egyénileg összeállított étrend is hatékony.

Megelőzés gyógynövényekkel

Ereink védelmében a természet patikájához is fordulhatunk segítségért. Egyes gyógynövények, illetve az ezekből készült táplálék-kiegészítők és krémek hatékonyan alkalmazhatóak a visszeres panaszok megelőzésére és kiegészítő kezelésére.

Járjunk ellenőrzésre!

Ha érintenek bennünket a visszérbetegségre hajlamosító kockázati tényezők, akkor ajánlott évente szakorvosi kontrollra járni!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend