Jót tesz a fogaknak a teljes kiőrlésű kenyér
A teljes kiőrlésű pékáruk kedvező hatással vannak az egészségre. Az ontario-i McMaster Egyetem kutatói újabb indokot szolgáltatnak e termékek fogyasztására, véleményük szerint ugyanis jót tesznek az ínynek és a fogaknak.
A krónikus ínygyulladás (periodontitis) egyes becslések szerint a 30 év feletti populáció mintegy egyharmadát sújtja, és alighanem az egyik vezető oka a fogak elvesztésének. A betegség kockázati tényezői között többek között szerepel a magas vércukorszint is. A kutatócsoport úgy gondolta, mivel a teljes kiőrlésű termékek lassabban bomlanak le, és kevésbé emelik a vércukrot, talán következményesen a fogíny védelméhez is hozzájárulnak.
Elképzeléseik megerősítéséhez a Harvard Egyetem egészségügyi dolgozóin elvégzett követéses vizsgálatok adatait használták fel. A kutatásba mintegy 34 ezer olyan alanyt vontak be, akik se cukorbetegségben, se fogínygyulladásban nem szenvedtek.
A résztvevők étkezési szokásait négyévente elemezték. Eredményeik azt mutatták, hogy összefüggés van a teljes kiőrlésű tápanyagok bevitele és az ínybetegség között. Azok, akik ilyen jellegű ételeket fogyasztottak, mintegy 25 százalékban kisebb arányban betegedtek meg ínygyulladásban, mint az ilyen jellegű táplálékot nem fogyasztók.