Hirdetés
Jól működik a veséje?

Jól működik a veséje?

A vese a szervezet kiválasztó rendszerének fontos része. A vizelet kiválasztásán kívül a szervezet só-, ion- és vízháztartását is biztosítja. Működésében több száz liter folyadék és kémiai anyagok tucatjai vesznek részt.

Hirdetés
Hirdetés

Két vesénk a gerincoszlop két oldalán, a hasüreg hátsó-felső részében, a hashártya mögött található.

Teljes védelem

A vesék tehát maximálisan védett helyen, a test középvonala mentén helyezkednek el úgy, hogy az alsó bordák is védjék őket. A veséket speciális zsírpárna is körülöleli, ami megfelelő támasztékot ad. A vese alakja a babhoz hasonlítható, mérete pedig (kortól függően) 4–10 centiméter, súlya körülbelül 150 gramm. Színe sötétpiros. A vese felső pólusán „ül” a mellékvese, amely fontos hormonokat termel. Fejlődéstani okokból két vesével rendelkezünk, ám sok esetben egy vesével is kiválóan boldogulunk.

Nagyüzem

A vese működésében több száz liter folyadék és számos kémiai anyag vesz részt. A veséket a veseverőerek látják el vérrel. Napi hozamuk 1600 liter, ami körülbelül egynegyede a szív teljesítményének.

Jól működik a veséje?

A vese a kiválasztás fő szerve. A bőr, a tüdő és a belek mellett a negyedik út a bomlástermékektől való megszabadulásra. A vese a hozzá eljutó vért megszűri, megtisztítja, és szabályozza az összetételét.

Az eredmény

A kiválasztás végeredményeként a vese létrehozza a vizeletet, amely tartalmazza a nem kívánt bomlástermékeket. A vizelet a vesemedencéből a húgyvezetékbe folyik, majd a húgyhólyagba kerül, ahol ürítésig tárolódik. Végül a húgycsövön keresztül jut a külvilágba. A napi átlagos vizeletmennyiség nem egészen másfél liter, bár ez a táplálkozásunktól, a folyadékfogyasztásunktól, a fizikális tevékenységünktől és a környezeti hatásoktól is függ. A megtisztított vér a vesevisszereken keresztül kerül vissza a keringésbe.

Mire utalhat a vizelet színe?

  • szalmasárga, átlátszó: normális
  • sötét: eredhet bizonyos lázcsillapítóktól, okozhatja májkárosodás, de az is lehet, hogy egyes   ételek (például cékla) fogyasztása eredményezi
  • világospiros (friss vér van benne): urológiai eredetű, az alsó húgyutakból származó gyulladásra, vérzésre utalhat
  • sötétebb, „kólaszerű” piros (meggyötört vörösvértesteket tartalmaz): a vérzés a veséből származik
  • fehér (tejszerű): nem kóros, csupán bizonyos kristályok kicsapódását jelzi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend