Hirdetés
Jobb memória, hosszabb élet - Ezért kell sokat aludni!

Jobb memória, hosszabb élet - Ezért kell sokat aludni!

Napjainkban nem ritka az alvászavar, a szükségesnél kevesebb alvás, az éjszakai tv-, vagy számítógép előtti ücsörgés, sok esetben iszunk egy kávét, hogy még tovább fenn tudjunk maradni… Nagyon elfoglaltak vagyunk, mindenre jut időnk, csak éppen az alvásra nem. Miért fontos a jó és kielégítő alvás? Miért kell elfogadnunk azt a tényt, hogy életünk majdnem 1/3 részét alvással töltjük? Bemutatunk néhány tényt, mi az, amiben akár jelentősen is segíthet az alvás, ahhoz hogy komfortosan és jól érezzük magunkat a mindennapokban.

Hirdetés
Hirdetés

1. Javítja a memóriát

Még pihenés és alvás idején is lelkesen dolgoznak agysejtjeink. Az alvás alatt az agy, az elmeműködés megerősíti a memóriatartalmakat, és „konszolidálja” azokat az akár technikai jellegű dolgokat, amelyeket éber állapotban tanultunk, akár még aznap. Ha valami újat tanultunk, egy jó alvást követően jobban emlékszünk rá, és teljesítményünk is javul a tanultakat illetően.

2. Tovább élsz, boldogabb lehetsz

Köztudott, hogy (a tartósan) kevesebb alvás teret ad az élettartam rövidülésének, bár ennek okát pontosan nem ismerjük még. Az is lehet, hogy pl. a krónikusan fennálló betegségek károsítják az alvásmintázatot, így a betegség és az alvás zavara egymást erősítheti.

Jobb memória, hosszabb élet - Ezért kell sokat aludni!

Egy 2010-es vizsgálat szerint magasabb volt a halálozás azok körében, akik éjjel rendszeresen kevesebb, mint 5 órát aludtak. Az alvás minősége hangulatunkat, életminőségünket is érinti. A kevesebbet alvók körében gyakoribb a stressz és a depresszió iránti fogékonyság, lényegében mondhatjuk, hogy egyik a másikat rontja. A jó alvás persze nem biztosíték a hosszú életre, de ez életminőséget bizonyosan javítja.

3. Mozogj, sportolj!

Ha valaki (rendszeresebben) atletizál, vagy pl. maraton-futásokon vesz rész, jobb teljesítményt produkálhat kellő alvásminőség mellett. Egy amerikai felmérés szerint a 7-8 héten át legalább 8 órás alvás javította az amerikai foci játékosainak sprintidejét, és kevesebb volt a nappali fáradtságérzet is.

4. Jobb kreativitás, növekvő eredményesség

Az alvás alatti memóriarendezés mellett az agy működése a gondolatokat is rendezgeti és újraszervezi, ezzel növeli a kreativitást, a produktivitást.

5. Tartsd a súlyodat!

A testsúlyproblémák nemcsak étrendünktől függnek. Egyes esetekben segíthet a korai lefekvés is. Kutatások szerint a kellően kipihent diétázók körében nagyobb volt a testsúlycsökkenés aránya (a súlyvesztés 56%-a volt testzsír) mint azoknál, akiknél alvászavar, kevés alvás állt a háttérben. Az alvásért és az anyagcseréért az agy azonos területe felelős, így az alvásunk "rendezése" javítja az étvággyal kapcsolatos hormonműködést is.

6. Kerüljük el a baleseteket!

Tudta, hogy a legtöbb (halálos) autóbaleset oka a kialvatlanságban kereshető? Több, mint az alkohol, vagy drogozás okozta baleset, így az alváshiány a legnagyobb "néma gyilkos". Akár egyetlen éjszakai kialvatlanság rontja a járművezetői képességeket, legalább annyira, mint az alkoholfogyasztás.

Forrás: Egészségkalauz

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend