Hirdetés
Javítja a képességeinket a bor

Javítja a képességeinket a bor

A norvégiai Tromsőben készült, 5033 férfit és nőt vizsgáló tanulmányból kiderült, hogy a mérsékelt borfogyasztók minden egyéb körülménytől függetlenül jobb eredményeket értek el a kognitív - emlékezés, észlelés, megfigyelőképesség - funkciókat vizsgáló teszteken. Az alanyok olyan idősebb emberek - átlagban 58 évesek - voltak, akik nem szenvedtek még el sohasem agyvérzést.

Hirdetés
Hirdetés

A tanulmány során, hét éven keresztül figyelemmel kísérték, hogyan teljesítenek a résztvevők a különböző kognitív képességeket vizsgáló teszteken.

A nők esetében sokkal kevesebben értek el gyenge eredményt azok, akik két héten belül négy vagy annál több alkalommal fogyasztottak bort szemben azokkal, akik egy vagy kevesebb alkalommal. Ahogy várható volt, az idősebb, a kevésbé iskolázott, a dohányzó, depressziós, cukorbeteg és magas vérnyomással küszködő emberek gyengébben teljesítettek.

Ahogy szokták mondani, "a mérsékelt emberek mérsékelt dolgokat tesznek". A tanulmány szerzői ugyanezt állítják: "A bor pozitív hatásának tudható be egyéb 'zavaró' tényezők hatása, mint pl. az alanyok szociális és gazdasági helyzete, étrendje és életstílusa."

A tesztek viszont azt mutatták, hogy a "nemivás" nők esetében együtt járt a gyengébb eredményekkel. Ahogy a tanulmány készítői is írták, lehetnek olyan életviteli szokások, amelyek hatással vannak a kognitív funkciókra. Jelen tanulmány bizonyos faktorok - például étrend, jövedelem, szakma - hatásait nem tudta pontosan meghatározni, de másokról megállapította, hogy szorosabb összefüggésben vannak a kognitív funkciókkal. Ezek voltak az alany kora, iskolázottsága, súlya, az esetleges depresszió, valamint szív- és érrendszeri betegségek.

Az eredmények megerősítik egy korábbi tanulmány eredményeit is. Az elmúlt három évtizedben összesen 145 308 különböző alkoholfogyasztási szokással rendelkező ember bevonásával 68 kutatás vizsgálta a mérsékelt alkoholfogyasztás kognitív képességekre gyakorolt kedvező hatásait. A legtöbb tanulmány összefüggést talált a mértékletes ivás és a jó kognitív funkciók, és különböző demenciák - öregkori leépülés, Alzheimer-kór - kockázatának csökkenése közt.

Számos kedvező hatás a borban található polifenoloknak és egyéb anyagoknak köszönhető, mert ezek csökkentik az öregkorral járó kognitív képességek gyengülését, ahogy a kis mennyiségű alkohol is, melynek pozitív hatásai vannak az artériák elmeszesedésére, a véralvadásra és a gyulladásra is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend