Hirdetés

Inkontinencia

A latin kifejezés jelentése a Nemzetközi Kontinencia Társaság definíciója szerint "olyan önkéntelen vizeletvesztés (...) amely alkalmatlan időben, illetve helyen történik (...)." A probléma ma Magyarországon 5-600 ezer embert - főleg nőket - érint. Kiemelten veszélyeztetettek a kismamák, a negyven év feletti nők és az ötven év feletti férfiak.

Hirdetés
Hirdetés

Mielőtt magáról a vizelettartási zavarról beszélnénk, ismerkedjünk meg a vizelésben részt vevő szervekkel és azok működésével dr. Sarkady Tamás urológus segítségével.

A hólyag mely egy léggömbhöz hasonló alakú, izmos falú szerv, kettős feladatot lát el. Egyrészt tárolja, majd - egy összehangolt idegi-izom tevékenység kapcsán - kiüríti a vizeletet. A vizelet szabályozásában különböző izmok vesznek részt.

  • Szfinkternek nevezzük azt az akaratlagosan működtethető záróizmot, mely a hólyagból indul ki és körülöleli a húgycsövet, s ezt gumigyűrűhöz hasonlóan zárva tartja.

  • A szintén akaratlagosan működtethető medencefenéki izomzat ugyancsak a húgycső zárva tartásában segít.

Amikor a hólyag elér egy bizonyos teltséget, a belőle kiinduló idegszálak jeleznek az agynak. Így jön létre a vizelési inger. Közvetlenül a vizelés előtt az agy jelez a már említett izmoknak, melyek a jelzés hatására ellazulnak, a hólyag fala pedig összehúzódik, és a vizelet kiürül.

Az inkontinencia leggyakoribb típusai

  • Stressz-inkontinencia, mely a záróizomzat relatív gyengeségén alapul. (Ez alatt tehát nem a hétköznapi szóhasználatban szereplő idegállapotot értjük.) Ebben az esetben - a két izom mellett - fontos megemlíteni a húgycső megváltozott, lesüllyedt helyzetét, mely szintén nehezíti a vizelet megtartását. A húgycső lesüllyedéséhez a szülések, a nőgyógyászati műtétek, és - az életkor előrehaladtával - a női hormonháztartásban bekövetkező változások is hozzájárulnak.

A húgycső a nőknél 2-3, míg a férfiak esetében 12-15 cm hosszúságú, izmos falú szerv.

  • Késztetéses inkontinencia, melyet a hólyag falában zajló folyamatok - például hólyag-gyulladás - válthatnak ki. A női húgycső helyzetéből - rövid, a végbél és a hüvely közelében helyezkedik el - adódik az a fertőzésekre való hajlam, melyet a köznyelv "felfázásnak" nevez. Ilyenkor is előfordul akaratlan vizeletvesztés, de ezt - jellemzően - parancsoló vizelési inger előzi meg. Ezekben az esetekben gyakori a kórokozó baktériumok jelenléte. A kórokozó forrásának és típusának megállapítása illetve a megfelelő antibiotikum alkalmazása teljes gyógyuláshoz vezet.

Főleg a nők érintettek

Ahogy már említettük, az inkontinencia főleg a nők betegsége: hét inkotinensből hat nő. Leggyakrabban a gyermekszülés után, illetve a menopauza idején következik be a vizelet visszatartásáról gondoskodó medencefenék izomzatának gyengülése. Ugyanakkor felmérések jelzik, hogy már fiatalabb korban - 30 év alatt, sőt a 13-18 éves korosztálynál - is előfordulnak vizeletvesztéses epizódok. Fontos lenne tehát megelőzni ezt a kellemetlen állapotot. Bizonyos tanácsok betartásával, életmódbeli változások bevezetésével az inkontinencia - természetesen, ha nem műtét vagy baleset következtében alakul ki - elkerülhető.

  • Érdemes már tinédzserkorban - de kismamaként mindenképpen - elkezdeni az intimtornát vagy egyéb gátizom-erősítő tornát, hiszen edzett gátizommal később elkerülhető a vizeletcsöpögés. Ezeket a gyakorlatokat mindig szakember segítségével tanuljuk meg, mert a rosszul végzett gyakorlatok sérülést is okozhatnak.

  • Kerüljük a hólyagot irritáló alkohol- és koffeintartalmú, valamint a szénsavas italokat. Fogyasszunk napi másfél-két liter vizet, így elkerülhetjük a vizelet besűrűsödésével járó hólyagirritációt.

  • A séta, az úszás, a kerékpározás erősítik a gátizmot.

  • Kerüljük a megerőltető fizikai munkát. Ha nehéz tárgyat kell megemelnünk, tartsuk közel a testünkhöz, és emelésnél lélegezzünk ki.

  • Étkezzünk egészségesen. A rostban gazdag ételek nyomán elkerülhető a székrekedés, amely szintén fokozza az inkontinencia kialakulásának kockázatát.

Kezelni kell!

Fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, ha megjelennek az inkontinencia tünetei. Az akaratlan vizeletcsöpögés nem gyógyul meg magától, ha nem kapunk kezelést, a tünetek egyre súlyosabbak lesznek.

Az orvosi vizsgálatot követően - enyhébb esetekben - célra vezető az intimtorna gyakorlatainak elsajátítása, illetve a megfelelő betétek használata. Az inkontinencia mértéke jelentősen csökkenthető, sőt teljesen meg is szüntethető. Kiegészítő gyógyszeres kezelés is szükséges lehet a gyógyuláshoz.

Súlyosabb esetben műtét elvégzését javasolhatja a szakorvos.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend