Hirdetés
Immunsejtek felelősek a fogínygyulladásért?

Immunsejtek felelősek a fogínygyulladásért?

A fogínygyulladás (tudományos nevén: periodontitis) az egyik leggyakoribb szájüregi megbetegedés. A tudósok régóta sejtették, hogy a szervezet immunrendszere és a betegség között kapcsolat van, és az amerikai Forsyth Intézet munkatársai nemrég igazolták is ezt a kapcsolatot.

Hirdetés
Hirdetés

A krónikus fogínygyulladás a leginkább elfogadott teória szerint a fogak és az íny fertőződése után alakul ki, melynek köszönhetően a fogíny "felpuhul", visszahúzódik a fogakról és ez az állkapocs csontállományának csökkenéséhez és végül a fogak elvesztéséhez vezet.

A Toshihisa Kawai professzor vezette kutatócsoport arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon a kórokozó baktériumok jelenlétére a szervezet által adott immunválasz kedvező vagy káros hatást gyakorol a csontállományra. A kutatóknak laboratóriumi körülmények között, emberi sejttenyészeteken sikerült igazolni, hogy az immunrendszer ún. B - sejtjei stimuláló hatást gyakorolnak az ún. RANKL - fehérjére, amely a csontlebontásért felelős sejtek (oszetoklasztok) aktivátora. "Kutatásunk alátámasztja azt az elképzelést, hogy az immunsejtek is felelősek a krónikus fogínygyulladás kialakulásáért" - összegezte kutatása eredményét Kawai professzor.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend