Hirdetés
Íme az első műhúsburger! Megkóstolná?

Íme az első műhúsburger! Megkóstolná?

A háromezer apró húsfoszlányból, laboratóriumi körülmények között előállított húspogácsát egy hamburgerben fogják felszolgálni, innen ered a termék elnevezése- Frankenburger. Szép új világ köszöntött ránk.

Hirdetés
Hirdetés

A húst a maastrichti egyetem professzora, Mark Post professzor állította elő, írja a Daily Mail.

"Pillanatnyilag a mezőgazdasági termelés 70%-át használjuk ki. Szükség lesz alternatívákra, különben a hús rendkívül drága luxustermék lesz" - nyilatkozta Mark Post vasárnap az Independentnek. "Az állatok nem elég hatékonyak a növényi tápanyagok fehérjévé konvertálásában"- tette hozzá. Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a mesterséges hús előállítása 45%-al kevesebb erőforrást, és 99%-al kisebb területet igényel, mint a természetes úton képződő (magyarul állattenyésztés és hízlalás).

A Peta szóvivője, Ben Williamson üdvözölte az eredményt.: "Ha a mesterséges körülmények között előállított hús következtében kevesebb állat fog szenvedni, mi üdvözöljük az eljárást."

A professzor az eljárás során őssejteket szaporított, amelyek ekkor leginkább alulkészült tojásra emlékeztető szövetet képeztek. (A Mátrixban emlékeznek a kosztra? brrr) Majd ezt a trutyit egyfajta testedzéssel tette leginkább garnélahúshoz hasonlatos állagú képlettél.

Íme az első műhúsburger! Megkóstolná?

A kisérlet a holland kormány támogatásával és egy névtelen adományozó segítségével zajlott. A professzor először egéburgerben gondolkozott (ismét egy kiváló filmes analógia, a Demolition Man műanyag barakkjában a földalatti arcok patkányburgert esznek) majd sertéshússal kisérletezett és így jutott el a szarvasmarha-őssejtig.

A szakemberek becslése szerint tíz év múlva találkozhatunk ezzel, vagy ehhez hasonló termékekkel az áruházak polcain.

Forrás: dailymail.co.uk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend