Hirdetés
Imádni fogjuk a jövő óvszerét? Még a Viagrát is adagolja

Imádni fogjuk a jövő óvszerét? Még a Viagrát is adagolja

Az óvszer az egyik leginkább alkalmazott fogamzásgátló eszköz, mégis sokan utálják: rontja a szeretkezés élményét, ráadásul még el is szakadhat. Ennek azonban hamarosan vége lehet egy ausztrál kutatócsoportnak köszönhetően, akik valódi szexuális forradalmat remélnek újgenerációs kondomjuktól.

Hirdetés
Hirdetés

A polimerek speciális csoportjába tartozó hidrogélek erős és rugalmas anyagok, évtizedek óta használják őket különböző célokra. A technológia fejlődésének köszönhetően az alkalmazási lehetőségek tárháza különösen az utóbbi években bővült, főként az egészségügyben: az emberi szövet természetességéhez hasonlító mesterséges szövet hozható létre belőle, amelyet fel lehet használni többek között szemprotézis, vagy művi vérerek készítésére.

A szívós anyagnak azonban egy új felhasználási lehetősége is izgatja az ausztrál Wollongong Egyetem kutatóit: olyan óvszer alapanyagául szánnák, amely rövid időn belül teljesen leváltaná a hagyományos – és sokak által megvetett - latexből készült kondomokat.

Imádni fogjuk a jövő óvszerét? Még a Viagrát is adagolja

A fejlesztést az élvezetes szexet tönkretevő óvszereknek hadat üzenő Bill és Melinda Gates alapítvány is támogatja 100 000 dollárral.

„Az ötletünk az volt, hogy egy olyan újszerű anyagot alkossunk meg, amely felválthatja a hagyományos latexet” – mondta Robert Gorkin, a kutatócsoport anyagmérnöke. „A terveink szerint ez az anyag tulajdonságaiban a gumival egyezne meg, viszont viselése nem lenne kényelmetlen. Abban azonban nem voltunk biztosak, hogy kondomként működni tudna” – tette hozzá a szakember.

„Szerencsére az előzetes tesztek alapján az hidrogél alapanyagú óvszer elég erős és megakadályozza apróbb biológiai molekulák továbbadását” – ismertették találmányuk előnyeit a kutatók. Az alábbi videóban a forradalminak ígérkező fogamzásgátló eszköz tartóssági tesztjét követhetjük nyomon.

A Sciencealert tudományos portál cikke szerint a hidrogélek fő előnye nagyfokú tervezhetőségükben rejlik, ugyanis számos tulajdonsággal – például önnedvesítéssel, erekciót segítő szerek (például Viagra) szervezetbe juttatásával, elektromos vezetőképességgel, biológiai lebomlással - felruházhatóak.

Természetesen a tesztelések itt még nem érnek véget. Egyrészt további vizsgálatok szükségesek annak megállapításához, hogy a hidrogélek száz százalékban alkalmasak-e óvszerek alapanyagául (ettől függ a további támogatások igénybevétele), másrészt le kell ellenőrizni, hogy valóban olyan élményt nyújtanak-e, amire a kutatók számítanak. Utóbbit önként jelentkezőkön fogják tesztelni, akik szexuális aktus közben bizonyosodhatnak meg a találmány élvezeti értékéről. „Ha jó lesz benne a szeretkezés, az emberek nem fognak habozni, hogy használják, ezzel pedig reményeink szerint visszaszoríthatjuk a nem kívánt terhességeket és a nemi betegségeket” – reménykednek az újgenerációs kondom kiötlői.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend