Hirdetés
Így öl meg szép lassan a közös iroda

Így öl meg szép lassan a közös iroda

Életünk nagy részét munkahelyünkön töltjük, de nem nagyon törődünk azzal, hogy az ottani környezet hogyan befolyásolja életünket. Pedig a modern irodakörnyezetre rendesen rámehet az egészségünk...

Hirdetés
Hirdetés

A dolgozók boldogabbak és termelékenyebben egy közös, nyílt irodában, mint elzárva egyedül – gondolták eddig a szakértők. A Fast Company felmérése szerint azonban sokkal elégedetlenebben munkakörnyezetükkel azok, akik ilyen modern, nyílt terekben vagy boxokban dolgoznak, mint azok akiknek privát irodájuk van.

Az egészségügyi következmények viszont még inkább elgondolkodtatnak minket arról, hogy nagy változásra van szükség a munkahelyeken.

Az egyterű irodák (open offices) boldogtalanná és terméketlenné tesznek

Egy 2011-es tanulmányszemle azt találta, hogy az egyterű irodák, bár megteremtik az innováció atmoszféráját, és a segítik a közös cél elérését, nem tesznek jót a dolgozók koncentrációjának és a munka produktivitásának, sőt a kreativitást és az elégedettséget is csökkentik. Ez valószínűleg azért van, mert sokkal többször szakad félbe a munka a számos környezeti hatás miatt.

A munkahelyi környezet növelheti a stressz szintjét

Tízből nyolc amerikai dolgozó azt állítja, hogy stresszes a munkája miatt, sőt a Monster.com felmérése szerint az amerikai dolgozók 42 százaléka lépett ki munkahelyéről azért, mert túl sok stresszel járt az állás. 62 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a munkahelyi stressz miatt lettek betegek.

Így öl meg szép lassan a közös iroda

Egy Cornell tanulmány azt találta, hogy azoknak a dolgozóknak, akiket három órán át kitettek az egyterű iroda zajainak, magasabb volt az adranalin szintjük. Az adrenalin az a hormon, aminek szintje stressz hatására megnő a szervezetünkben.

Hajlamosabbá tesz a betegségre

Minden negyedik amerikai dolgozó betegen megy munkába – állítja az NSF International felmérése. Így nincs min csodálkozni, ha minden egyterű irodában dolgozó átesik a megfázáson és influenzán.

Egy 2011-es dán tanulmány azt a felfedezést tette, hogy a betegséggel töltött napok száma és az, hogy egy irodában hányad dolgoznak együtt pozitív korrelációt mutat. Azaz minél többen dolgoznak egy térben, annál több napot töltenek az ott dolgozók betegséggel.

Konkrétan a közös irodát használók 62 százalékkal több napot voltak betegek, mint azok, akiknek privát irodájuk van.

Az ülő életmód beteggé tesz

Az ülés az új dohányzás. A legtöbb irodában az egyetlen lehetséges módja a munkának, hogy egész nap a képernyő előtt ülünk. Aki sokat ül, annak pedig nagyobb az esélye a cukorbetegségre és a szív- és érrendszeri betegségekre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend