Hirdetés
Így élik túl a baktériumok az antibiotikumokat

Így élik túl a baktériumok az antibiotikumokat

Baktériumok alkalmazkodási képességét tesztelték a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói. Arra jutottak, hogy a baktériumok képesek a biológiai órájukat az antibiotikum adagolásához igazítani, hogy életben maradjanak – ismerteti a Nature folyóiratban megjelent tanulmányt a Science Daily.

Hirdetés
Hirdetés

Visszatérő probléma a baktériumok elleni küzdelemben, hogy gyorsan ellenállóvá válhatnak az antibiotikumos kezeléssel szemben, például úgy, hogy olyan mutációt fejlesztenek ki, amely lebontja a gyógyszer hatóanyagát. A mostani kutatásban a tudósok minden nap pontosan három órán keresztül adagolták az antibiotikumot, és mindössze tíz nap után azt vették észre, hogy a baktériumok új túlélési stratégiát fejlesztettek ki: úgy időzítették, hogy a kezelés időtartama alatt végig alvó állapotban legyenek, így vészelve át a támadást. Vagyis kiismerték a kutatókat, és alkalmazkodtak hozzájuk. Sőt, később a kutatók elkezdték variálni a kezelés időtartamát, de a baktériumok erre is napokon belül reagáltak.

Így élik túl a baktériumok az antibiotikumokat

Az eredményektől azt várja a kutatást vezető Nathalie Q. Balaban, hogy segítenek olyan új módszerek kidolgozásában, amelyek lassíthatják az antibiotikumrezisztencia kialakulását. A következő lépésben azt kell megvizsgálniuk, hogy az emberekben lévő baktériumok is hasonlóan gyorsan alkalmazkodnak-e. Ha igen, akkor szükséges lehet az olyan gyógyszerek gyakoribb használata, amelyek elnyújtva hatnak, így jobban szinten tudják tartani a baktériumok elleni hatékonyságukat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend